Spoznavamo park Brdo

Če vas pot zanese na Gorenjsko in cenite neokrnjeno naravo ter kulturno dediščino, vam priporočamo, da se zapeljete do Parka Brdo, ki se razprostira na skoraj 500 hektarih velikem ograjenem posestvu, kjer na protokolarnih obiskih gostijo visoke državne obiske. Kadar teh obiskov ni, je park odprt tudi za obiskovalce v vsakem letnem času. Zato je pred prihodom potrebno preveriti na njihovi spletni strani morebitne dogodke. Pozor pa za ljubitelje psov: v park živali žal ne smejo.

Na posestvu stoji renesančni Grad Brdo, katerega prvi lastniki segajo v 15. stoletje. S prihodom Zoisov na Brdo je znani botanik baron Karel Zois uredil prvi alpski botanični vrt. V prejšnjem stoletju je v dvorcu občasno bivala tudi jugoslovanska kraljeva družina Karadžordžević, po 2. svetovni vojni pa ga je kot poletno in protokolarno rezidenco uporabljal Josip Broz Tito.

Parkirali smo na urejenem parkirišču pred parkom. Pred vhodom v park smo pri vratarju plačali vstopnino in se odpravili na sprehod. Če želite, si lahko park ogledate tudi v spremstvu vodnika, vendar se je za to potrebno prej dogovoriti po telefonu. Ob nedeljah pa si lahko grajski park ogledate tudi s kočijo.

Na sprehodu smo občudovali lepoto narave in se najprej odpravili do Lipicancev. Kar 12 lepotcev trenutno domuje tam. Nudijo tudi različne programe oz doživetja s konji, ki so na voljo za otroke od 4. leta dalje. Naša je bila takrat še premajhna, zato smo se podali naprej po parku. Med potjo smo v ribniku opazovali račke, labode, želve, ribe…. in pestro rastlinje.

Glede na to, da je večina poti asfaltiranih, priporočam, da za malčke (do 5 let) vzamete s seboj manjša prevozna sredstva kot je poganjalček, skiro ali rolka, otroci bodo uživali v vožnji po parku. Tudi v vročih dneh, saj je na voljo veliko sence.

V lepem vremenu je izredno priljubljeno nekoliko drugačno kulinarično doživetje na Brdu – piknik košarica, kjer z električnim golf vozilom odkrivate skrite kotičke parka in si nato na željenem mesti razgrnete odejo in uživate v dobrotah, ki jih pripravijo brdski kuharski mojstri.

Po čudovitem sprehodu smo se usedli še na teraso Kavarne Zois kjer smo se posladkali z odličnimi torticami. Naša družinica obožuje izlete v naravo, zato smo tudi tukaj zelo uživali.

Splošne informacije:

  • Parkirišče: brezplačno tik pred samim vstopom v park.
  • Vstopnina: 3,5 eur odrasli, šolo obvezni otroci 3 € (obe vstopnici vključujeta konzumacijo v višini 2 €, ki je vnovčljiva v Kavarni Zois.
  • Čas obiska: v katerem koli letnem času, če le ne dežuje.
  • Primernost: za vse, odrasle in otroke, tudi najmlajše v vozičku.

Bi šli na izlet, pa nimate ideje? Prijavite se na enovice!