Povabilo v pekel :)

Čeprav smo doma zelo blizu, se še nikoli nismo podali na ogled te, sedaj lahko rečem, zelo zanimive jame. Ravno prav velika, da je tudi zanimiva za manjše otroke, pa tudi cenovno dostopna.

Od parkirišča nas je vodila urejena pot ob potoku do same jame. Ker smo imeli še pol ure časa do vodenega ogleda, sem predlagala da še nekaj spijemo. Na terasi »Turističnega doma«, kjer poleg pijače nudijo še sladoled in prigrizke, kot so sladkarije in slano pecivo, smo tako še malo posedeli in se prepustili vonju narave ter žvrgolenju ptic.

Nato smo kupili vstopnice, počakali vodnika in vstopili v jamo. Priporočam primerno obutev in oblačila, saj je v jami konstantna temperatura 10 °C. Izvedeli smo, da je Jama Pekel stara več kot 3 milijone let in ima zelo bogato zgodovino. Ime je dobila po podobi hudiča pred samim vhodom v jamo. Za turistične oglede jo je usposobilo Turistično društvo Šempeter v Savinjski dolini leta 1972. V spodnjem vodnem delu pot poteka ob potoku Peklenščica in nas vodi do največje znamenitosti v jami, do najvišjega podzemnega slapa s kar štirimi metri vodnega padca. Zelo lepo in bogato je zgornje nadstropje jame, tako imenovani suhi del jame, kjer se nahajata kapniška jama in rov netopirjev (enega smo tudi videli).

V jami je polno zanimivih kapnikov, ki so s kančkom domišljije v naših očeh pričarali vrsto zanimivih podob med drugim podobo žabe, sladoleda s pistacijo, špagetov, šop banan … Pot je dolga 1159 metrov in je lepo speljana in vzdrževana. Jamo smo zapustili skozi umetno izdelan izhod na vrhu.

Če želite podaljšati izlet, se lahko takoj po izstopu iz jame podate naprej na ogled Gozdne in geološke učne poti. Pot je dolga 2 kilometra in je speljana okoli jame Pekel.

Mi smo se spustili nazaj do Turističnega doma, kjer je na lepem travniku na voljo več igral (gugalnice, plezala).


Splošne informacije:

  • Vstopnina: odrasli 8 EUR, otroci 5 EUR
  • Trajanje ogleda: 45 minut
  • Termini ogledov: vodeni ogledi so časovno razporejeni - odvisno od sezone, zato predlagam, da si ure ogledov pogledate prej na njihovi spletni strani
  • Primernost ogleda: za vse starosti. Ogled z vozičkom ni možen.
  • Domače živali: v jami niso dovoljene.
  • Primeren čas ogleda: jamo si sicer lahko ogledate tudi v dežju, vsekakor pa priporočam ogled v lepem vremenu, da lahko izkoristite zunanje travnate površine.

Bi šli na izlet, pa nimate ideje? Prijavite se na enovice!