S prijateljicami v Opatijo!

Leto je naokoli in spet je na vrsti naš »celodnevni« izlet. Naša tradicija je, da se vsako leto v aprilu odpravimo na izlet, da proslavimo naše rojstne dneve. Ker je bilo to leto nekaj posebnega (okrogli rojstni dan), smo se odločile, da enodnevnemu izletu dodamo tudi nočitev, saj se tako lahko dodatno odklopimo.

Odločitev je padla….Noč bomo preživele v Opatiji. Res lepo obalno mestece, zato ni bilo dvoma, da se katera ne bi strinjala. Ker je bil do sedaj v navadi vedno »šoping«, se mu tudi tokrat nismo mogle upreti. Ker je »check in« šele ob 14-h, smo si rekle, zakaj si ne bi pred tem vzele čas še za nakupovanje....

Štartale smo v zgodnjih jutranjih urah in seveda kmalu za tem kavica na AC. Okoli osme ure zjutraj smo prispele v Trst. Parkirale smo na parkirišču Trieste Terminal . Najprej smo šle nakupovat v Mirello (znano »skladišče« v Trstu), kjer si vsaka ženska najde kaj zase. Cene so zmerne, nekatere tudi zelo zelo nizke glede na cene v naših butikih. V glavnem….SPLAČA SE! Ker smo imele še nekaj prostega časa, smo se še sprehodile po čudovitem Trstu in njegovih butikih.

Na poti iz Trsta smo se ustavile še v Torri d`Europa šoping centru. Če vam je ostalo še kaj evrčkov v denarnici ali na kartici, vam priporočam, da se ustavite, saj se marsikaj in za marsikoga kaj najde.

Po Trstu pa direktno v Opatijo. Ja, vožnja kar hitro mine, če je avto poln žensk. A ker smo bile prekmalu v Opatiji, smo se odpeljale malo naprej do Mošćeničke Drage. Mislile smo, da je kaj za videti, a smo se uštele. Mogoče je v poletnem času (naš čas izleta: april) res boljše vzdušje, a tokrat nas žal ni navdušila. Plaža je vseeno čudovita, a to je to, kar me je navdušilo. Vseeno pa smo se odločile, da tam nekaj pojemo, saj so bili naši želodčki že pošteno lačni. Ker smo bile v času, ko ni bilo »sezone«, ne dobiš hrane kar na vsakem vogalu. Tako smo morale domačine povprašati, katero restavracijo nam priporočajo. Priporočilo je bilo… konoba Feral. Sprva malo skeptične, kaj bomo dobile, a na koncu navdušene nad postrežbo, hrano ter seveda ceno. Za piko na i pa so nas postregli še z rakijo na njihov račun.

Ko smo prispele pred hotel (Grand hotel Adriatic), nas je pred vhodom čakal »postrešček«. Prav hecala sem se in rekla »kaj, če bi njemu zdaj dale ključe, kot v filmu, pa nam bi odpeljal avto«… In res se je tako zgodilo. Seveda si lahko avto odpelješ tudi sam v garažno hišo, ampak možakar je bil tako prijazen, da nam ga je kar on, da smo se me medtem lahko že prijavile na recepciji. Rezervacijo smo opravile preko Bookinga in že tam napisale, da želimo sobo eno poleg druge. Seveda so bile želje uslišane. Ker pa je kolegica omenila, da ena od nas praznuje, nas je v eni od sob čakala njihova dobrodošlica - buteljka vina. Res lepa gesta.

Po raznih presenečenjih (njihovih in naših), smo se odpravile na potep po Opatijski rivieri. Opatija te res prevzame… Polno lokalov, butikov, trgovinic s spominki in domačimi dobrotami, dolga sprehajalna pot ob morju,… Opatija ima tudi polno parkov, po katerih se lahko sprehodite in občudujete rastlinje. Sprehodite se tudi mimo »pristaniščka« - Lungomare, kjer vas pozdravi čolnar, kateremu lahko sedete v naročje in se z njim tudi fotografirate. Seveda govorim o kipu - best selfie spot. Nekaj metrov naprej je kip deklice z galebom (simbol Opatije in Kvarnerja - pazi dušo grofa Arthurja Kesselstadta, ki je tragično izgubil življenje v morju pred Opatijo), kjer pa je tudi razgledna točka ter točka za kakšen selfie. Na poti »naletite« tudi na pločnik slavnih. Ja, tudi pri naših sosedih ga imajo. Med sprehodom se zelo prileže kavica ali sladoled s pogledom na morje, in tega imate v izobilju. Pozitivno me je presenetila tudi okrašenost ulic. Ker smo bile v mesecu aprilu in času velike noči, je bila seveda tokrat tematika okrašenosti zajčki.

Po ogledu Opatije se nam je prileglo sproščanje v savni (turška in finska) in bazenu, ki sta bila v osmem nadstropju hotela. Zato je bilo treba izkoristiti in se namesto v bazen odpraviti na teraso (s čajem) ter se tam ohladiti.

Po večerji (»ni da ni«) v hotelu smo preverile še nočno življenje. Ker je Opatija polno turistov, se tudi zvečer veliko dogaja. V lokalih naletite na živo glasbo (caffe bar Mimoza) ali pa glasbo z DJ-jem. Tudi za tiste, željne umirjenega ambienta, se najde kaj. Kar nas je zmotilo, je bilo to, da se pri njih še vedno lahko kadi v lokalih, zato smo izbrale Choco bar Opatija - Kraš, kjer se nam je zdelo bolj umirjeno (za čvek) ter dovolj velik prostor, da ni bil preveč zakajen.

Po napornem dnevu smo zvečer samo »popadale« v posteljo. Zjutraj ni bilo lepše budilke kot to, da so nas zbudili zvoki galebov, nato pa še prekrasen pogled na sončni vzhod. Ja, res je ena od prednosti, da imaš sobo s pogledom na morje in to še na vzhodni strani.

Po zajtrku je bil še čas za jutranjo kavico, saj kava v hotelu ni bila kaj prida, ter nakup spominkov.

Opatija je mesto, ki ga je vredno obiskati vsaj enkrat v življenju. Jaz ga bom zagotovo še kdaj. Priporočam pa vam, da, če želite posedati po lokalih, da si napolnite denarnice, saj so cene kar visoke. Še več pa boste odšteli za pijačo v hotelu.

Ta izlet mi bo ostal v zelo lepem spominu in se že veselim našega naslednjega, juhuuu....

Splošne informacije:

  • Čas izleta: kadarkoli v letu; poleti zna biti velika gneča
  • Udobna obutev-sprehajalna pot je dolga (betonirana)
  • Nočitev s polpenzionom v hotelu 54€ (pogled na morje, balkon, savna, bazen, plašč,copatki)
  • Kosilo v Konoba Feral (morska hrana): cca 52€/4 osebe (380 kn)
  • Kava z mlekom v Opatiji 16-17 kn; Coctail 65 kn, 1dcl vina (Malvazija) 24 kn
  • Šoping v Trstu – odvisno od »potrebe« :)

Bi šli na izlet, pa nimate ideje? Prijavite se na enovice!