Amsterdam v nekaj dneh

Amsterdam je mestece, ki vas bo navdušilo v vseh pogledih. Midve sva se tja odpravili v juniju, da ni bilo prevroče. Tam se res veliko dogaja, poleg tega se boste lahko preselili tudi v bogato preteklost "Red light districta", kakršnega verjetno ne najdete nikjer drugje. S prijateljico sva kupili res ugodne letalske karte prek Transavie (iz Ljubljane) in se odpravili na raziskovanje Amsterdama in okolice za pet dni. Kaj menite, kaj nama je bilo najbolj všeč? Preverite!

Takoj na letališču Schipol, ko pristanete, ni fino oditi na kavo. Ker boste dali za dva vegi toasta ter vodo in ledeni čaj kar 16 EUR! A bili sva lačni. Cena piva po mestu je sicer čisto normalna, če se prav spomnim, je malo pivo cca 2,5 - 3 EUR.

Nastanjeni sva bili v hotelu Motel One zaradi bližine kongresnega centra, kar nama je bilo pomembno zaradi kongresa, ki je tam potekal. Lokacija hotela je sicer super in s tramvajem številka 4 ali vlakom sva bili vsak dan kar hitro v centru (cca 20 minut). Hotel je sicer soliden, vendar v primeru, da vas motijo majhne sobe, raje še malo pobrskajte (tudi brez balkona boste). No, tudi hotelske cene so kar zasoljene, eno pivo in Aperol, pa sva bili ob 11,40 EUR. Tako pač je.

Ogledali sva si Royal palace on Dam Square, kjer je vedno živahno, polno turistov in uličnih umetnikov. Meni ljubši je bil Rembrandt square, ki ga krasi tudi kip poznanega umetnika, ki v življenju res ni imel sreče. Pokopal je svojo ženo in vse svoje potomce in sam ter obubožan končal na pokopališču za reveže. Trg je obkrožen s trgovinicami in lokali, kjer je vedno zelo živahno. Midve sva si za postojanko izbrali Rembrant bar. Odlična pozicija za opazovanje mestnega vrveža, ki diha čisto drugačno živjenje kot pri nas, če ne živiš ravno v prestolnici! Vsi veseli, neobremenjeni, oblečeni vsak v svoj stil.. Npr. moški v čevljih z visoko peto ali celo oblečeni v ženska oblačila, in nihče se niti ne ozre za njim. Si predstavljate to v Sloveniji? Nato naju preseneti prijazna natakarica (ker sva na pivo čakali minuto ali dve dlje) z nasmehom na obrazu in izjavo "It's on the house, ladies"! Jes, odlično. Veseli. Še bova prišli.

Za prevoze po mestu predlagava nakup 3-dnevne karte, ki velja za metro, tramvaj in avtobus in stane 17, 50 EUR. A POZOR: velja samo za mestni promet! Vsi izleti s primestnim avtobusom ali vlakom se plačajo ločeno! Za primestni promet lahko vozovnico kupiš na avtomatih na postaji ali direktno na busu, vendar prej preverite destinacije, kamor želite, ker ne vozijo vse linije povsod. Plačilo: 10 EUR/dan - ne glede na to, kako daleč in kolikokrat se peljete. Prav zato je tudi obvezen "check in" in "check out" na vsakem avtobusu, ker sicer karta ni več veljavna. Bodite previdni.
Naslednji dan sva se odpravili na ogled obmorskega mesteca Volendam. Čudovito malo obmorsko mestece je tipično nizozemsko, zato tudi vredno ogleda. Z barko sva se z Volendama odpeljali na Marken, danes polotok, včasih pa majhen ribiški otok, kjer so bili vsi moški v vasi ribiči. Ogledali sva si njihovo tipično leseno hiško in presenečeni ugotovili, da so na 20 m2 imeli prav vse, kar so potrebovali za skromno življenje. V pritličju je bila majhna kuhinja, lesene postelje in skupni prostor s pečjo. Ker so bili vsi moški v vasi ribiči, je bilo zgornje nadstropje namenjeno pletenju mrež in sušenju rib...si predstavljate, kako je "dišalo" v hiški, ko so se ribe sušile :)
Naprej z avtobusom (poti so jasno označene in na avtobusni postaji je jasno razvidno, kam so namenjeni ter časovnica) v Monnickendam, mirno obmorsko pristaniško mestece, kjer sva si ob kanalu privoščili kratek oddih in kosilo.

Nato sva se z avtobusom odpravili nazaj na Amsterdam central station in ker je bilo še dovolj zgodaj, sva se odločili, da si ogledava še Zaanse schans. Nova avtobusna linija, kar pomeni nova vozovnica, (povratna 11 EUR, ker je pač drugo podjetje), ki jo prav tako lahko kupiš na avtobusu, vendar tokrat je plačilo možno le s kartico, zato velja pravočasno preveriti način plačevanja.

Prav vsi vozniki avtobusov so bili izjemno prijazni in nama z veseljem pojasnili vse dileme. Zaanse Schans je bil odlična izbira! Stari mlini na veter so le del čudovite vasice v malem. A spet, POZOR: obvezen ogled pred 18h uro, saj takrat že zaprejo vse restavracije, trgovine, celo wc je bil zaklenjen!

V Amsterdamu si je obvezno potrebno ogledati tudi Red light district. Zvečer seveda. Ena izmed zgodb pravi, da se tako imenuje zato, ker so želežničarji iskali večerno zabavo in so pred lokacijo, kjer so se ustavili, pred vrati pustili rdečo lanterno, zato, da so jih našli v nujnem primeru....hehe...Rdeča četrt šteje 250 oken in nudi "delo" več kot 1000 ženskam že od 13. stoletja dalje. Prvi, ki je poskrbel za zdravstveno oskrbo gospa, ki so izvajale najstarejšo obrt, je bil Napoleon, ki ga je skrbelo zdravje njegovih vojakov. Bravo, Napoleon! No, dan sva zaključili z odličnim šopingom, ki ga najdete na vsakem koraku.


Naslednji dan sva si po zajtrku prek neta kupili vstopnici za ogled pivovarne Heineken in vožnjo z ladjico. Cena za oboje je bila 27 EUR. Odlična cena za oboje in še en krasen dan! Slabost tega je bila, da moraš fizični prevzem kart opraviti na check pointu v mestu, nato pa se moraš na drug konec mesta peljati nazaj v pivovarno, haloooo? Skoraj sva zamudili. Kakorkoli, po prevzemu kart se odpraviva v Heineken museum. Odlična izkušnja. Tradicija in zgodovina družinskega posla in izdelave piva predstavljeni z novo tehnologijo. Priporočam ogled! V karto so vključeni tudi trije kozarčki hladne pijače. Pozor: karte za muzej morate vedno kupiti prej, ker spuščajo notri po skupinah!

Sledi vožnja z ladjico po kanalih Amsterdama, ki ga imenujejo Nizozemske Benetke. 250 mostov, kar 2500 ljudi še vedno živi na vodi. Stanovanje na vodi (ladji/predelani) je najdražje, tudi po milijon evrov. Stavbe ob kanalih so pod Unescovo zaščito, kar za lastnike pomeni, da ne smejo sami urejati zunanjosti in niti notranjosti stavb. Pozornost zbudijo stavbe, ki so se zaradi nižjega nivoja vode začele posedati in smešno visijo. Promet na vodi je bil precej gost in raznolik, zato si pred nakupom karte na netu izberite način vožnje, ki vam bo najbolj ustrezal (javni prevoz, ladjica z zaprto streho, odprta ladjica, kjer ti postrežejo pijačo, taxi boat). Skratka, v vsakem primeru nepozabno doživetje - videti utrip Amsterdama tudi iz druge perspektive.

Zadnj dan pred odhodom domov sva si izbrali malo manj naporen dan in sva z vlakom odšli proti morju, natančneje proti mestecu Zandvoort. Ko sva prispeli tja, je bilo oblačno in vetrovno, kar je na Nizozemskem pogosto, zato vedno imejte s seboj nahrbtnik z dodatno jopico in ruto ali šal. Na plaži je bilo polno ljudi, ne glede na vreme. Sprehajalci, kajtarji, optimisti, ki so se v mrzlem jutru učili jahati valove, prvi kopalci, skratka živopisan vrvež, kj ga je bilo zanimivo opazovati iz enega od mnogih lokalov na plaži. In greh bi bil, če ne bi vsaj ena stopila v severno morje, kajne? No, ni bilo tako strašno hladno, saj je bil že junij....bi rekla, da kakih 17 stopinj....vsaj na tečajnike deskanja to ni prav nič vplivalo in so pridno trenirali. Na dolgi plaži je ogromno simpatičnih lokalčkov, cene seveda malce bolj zasoljene, a le tako lahko posedite in se umirite ob pogledu na morje, saj se na plaži res nimate kam dati.

In kot vse, se je počasi končalo tudi najino potovanje, ostale so fotografije in lepi spomini za vedno! A vseeno sva si rekli: še bova prišli, za nekaj dni, in takrat se bova podali še v "Nizozemsko v malem", v mestece, ki je resnično pravljično...a to je že druga zgodba, ki bo morda nekoč zapisana.

Bi šli na izlet, pa nimate ideje? Prijavite se na enovice!