Mlin na Muri in Otok ljubezni

Z družino se vedno odpravljamo na iste konce Slovenije (Primorska ali Gorenjska). Tako smo tokrat odločili, da obiščemo Prekmurje. Naš cilj so bile Terme Lendava, a smo se med potjo do tja ustalili še na mlinu na Muri.

Pot do mlina vas pelje čez vas Ižakovci, kjer nato sledite tablam »mlin na Muri« ali »Otok ljubezni«. Parkirate na brezplačnem makadam parkirišču. Tja smo prispeli v dopoldanskih urah, ko je bilo še nekaj meglice, zato pogled na okolico ni bil ravno navdušujoč. A, ko sem povedala, da se bomo čez reko popeljali z brodom, se je na obrazu otrok hitro pojavil velik nasmeh. Ogled mlina in vožnja z brodom sta plačljiva, zato najprej kupite vstopnico - hiša nasproti mlina.

Vožnja z brodom je bila za hčeri nekaj čisto novega in drugačnega, zato je bilo to prvo, kar smo naredili. Vožnja z brodom je ena redkih, še obstoječih, povezav med levim in desnim bregom Mure. Gneče ni bilo, zato smo se lahko na brodu sprehajali »prosto po prešernu«. »Voznik« broda je bil tako prijazen, da je hčerama dovolil, da poizkusita »voziti« ter nas še fotografiral, da imamo družinsko sliko za spomin. Brod ima ograjo, vendar previdnost nikakor ni odveč, zato imejte otroke na očeh, da kdo ne pade v vodo.

Po vožnji smo si ogledali plavajoči mlin, tako od znotraj, kot od zunaj. V notranjosti je prikazano, kako se je pridelovala moka - malo kje še tako meljejo moko, vredno ogleda! Ker sama vožnja in ogled ne trajata dolgo, smo si poleg mlina ogledali še tkalnico - tudi obvezen ogled, saj tako otroci dobijo predstavo, od kje blago in razstavo Büjraštva (utrjevanje bregov reke Mure). Nasproti mlina, v prodajalni, lahko kupite domače izdelke (moka, olje, žganje, ročno izdelani izdelki,…) in spominke.

V mesecu avgustu vsako leto organizirajo tradicionalno zabavno in kulturno prireditev Büjraški dnevi, ki ohranja ljudsko izročilo in kulturno dediščino. Pohvalno, to nujno potrebujemo.

V kolikor vam čas dopušča, se lahko sprehodite po Otoku ljubezni. Otok ljubezni je jasa na naravnem otoku, obdanem z rečnim rokavom. Pot se začne mimo mlina po kolovozni poti, označena z modrimi puščicami, traja pa približno eno uro. Na poti »naletite« na razne klopi in mostove zaljubljencev - zato se tudi imenuje Otok ljubezni ;)

Mi se za pohod nismo odločili, saj nam čas tega ni dopuščal. Na drugi strani Mure, v Veržeju, ne daleč stran (slabih 10 minut z avtom), si lahko ogledate še enega od delujočih mlinov na Muri, kjer si moko lahko tudi kupite.

Pot od Ižakovcev nas je vodila naprej v Lendavo ter nato na razgledni stolp Vinarium, ki je z avtom od Lendave oddaljen le pet minut.

Razgledni stolp je visok 53,5 m in vam ponuja 3600 pogled na barvito pokrajino. Z njega se ob lepem vremenu vidi vse do Madžarske, Hrvaške in Avstrije. Pa ne vidijo se samo sosednje države, vidijo se lepote Slovenije (vinogradi, porečje Mure, ravnice in gričevja,…). Na razgledno točko stolpa se lahko povzpnete po stopnicah (240 jih je) ali z dvigalom – best selfi spot. Mi smo izbrali obe poti, gor smo šli peš, dol smo se pa peljali. Pred stolpom lahko preizkusite dobrote Prekmurja, tako kulinarične ter vina ali sokove.

Ker smo bili nastanjeni v Termah Lendava, smo imeli večerjo v hotelu, drugače pa je tu polno gostiln, kjer vam nudijo prave prekmurske specialitete.

Ker sem že omenila Terme Lendava – bivanje v apartmajskem naselju Lipov gaj je TOP. Prav tako smo bili zadovoljni s hrano v hotelu in bazeni ter seveda samo ceno nočitve.

Priporočam tudi ogled okolice Lendave, saj je samo mestece zelo prijetno in marsikaj se da še videti.

Naj omenim še to – v okolici apartmajskega naselja so razstavljeni ostanki subfosilnega debla orjaškega hrasta, starega kar 1600 let (velik naj bi bil od 30 do 40 m, a se je pri dvigovanju zlomil, zato je razstavljen kos velik le 18 m). Leta 1981 so našli več podobnih debel drugih dreves.

Izlet v ta konec Slovenijo nam je dal povod, da smo začeli raziskovati oz. obiskovati tudi druge dele Slovenije in ne le tiste zelo oblegane. In suuuper je, otrokom tako res lahko "priljubiš" našo prelepo zeleno deželico.

Splošne informacije:

  • Izlet primeren za en ali več dni
  • Primeren tako za družine kot pare
  • Vožnja z brodom in ogled mlina ter ostale izlete preverite tukaj
  • Delovni čas stolpa Vinarium preverite tukaj
  • Ogled stolpa: družinska karta 14€; otroci do 6 let brezplačno

Bi šli na izlet, pa nimate ideje? Prijavite se na enovice!