Celjski stari grad, escape room Laško

Pod prisilo sem pristala na rehabilitaciji v Zdravilišču Laško. No, a imam se odlično, resnično so prijazni, terapije so res učinkovite, plavanje še kako pomaga, a vikend bi bil res pust, če me ne bi na nedeljo obiskala družina.

Glede na to, da sem bila na berglah, smo seveda naš izlet prilagodili temu. Najprej smo se peljali na grad Tabor nad Laškim, a je bilo vse zaprto. Simpatičen gradiček smo le obkrožili in odšli proti Celju, z namenom, da si ogledamo celjski Stari grad, nekdanji grad in sedež še kako pomembnih grofov Celjskih, ki ima res bogato zgodovino, saj prva omemba sega v daljno 13. stoletje. V tistem času je predstavljal največjo utrdbo na slovenskem ozemlju. Delno prenovljeni grad ne ponuja samo krasnih razgledov na Celje in okolico, pač pa je na vrhu tudi prijetna grajska kavarna Veronika, kjer bodo uživali tudi vaši otroci, potopili pa se boste lahko tudi v mogočna obzidja ter sobo s posebnimi svetlobno zvočnimi učinki v Friderikovem stolpu, kjer še bolj lahko podoživite preteklost. Veličastnost boste lahko podoživeli tudi samo s sprehodom po notranjosti obzidja, kot smo to naredili mi, sama se namreč nisem bila sposobna podati po stopnicah v stolpe in sam grad. A vseeno smo uživali in naredili nekaj izvrstnih selfijev.

Želodčki so postali lačni, zato smo se peljali proti Grižam, glavna usmeritev nam je bila pizzerija Verdi Verdi v Grižah (20 min iz Celja), ne samo zato, ker ima po Tripadvisorju vrhunske ocene, ampak predvsem zato, ker smo želeli pozdraviti lastnika Tomija, kolega, s katerim poleti skupaj počitnikujemo. Slastno za prste obliznit, privoščili smo si tudi čisto prvi regrat letos, juhuu!!

No, želeli smo obiskati tudi prvo slovensko fontano piva, a je žal še zaprta, glede na to, da je danes začetek marca.

Ker nam je ostalo še nekaj časa, smo poklicali v Escape room v Laško, ki smo ga opazili šele, ko smo se peljali na grad Tabot. Kdo ve, morda imajo pa prosto...in zadeli smo. Pa smo šli nazaj v Laško, točneje v Enigmarium (nad TIC Laško, ne morete zgrešiti), v prvi pivovarski escape room na SVETU! Pa ne le to, posebno pristnost doda lokacija: dogaja se namreč točno v tistih prostorih, kjer je bila nekoč Pivovarna in kjer je svoj prvi vrček piva zvaril legendarni Franz Geyer, že daljnega leta 1825 in bil tako začetnik največje slovenske Pivovarne Laško, ki pa od leta 2015 žal ni več v slovenskih rokah. No, nazaj k escape roomu (Enigmarium): noro dobro je bilo, samo trije smo bili, pa smo uspeli predčasno razrešiti uganko, menda smo bili zelo dobri, a več vam žal ne smemo povedati...svoj termin si laho rezervirate kar prek spleta.

No, tako, krasen izlet je bil. Če ga začnete malce prej in si ga vnaprej bolje splanirate, kot smo ga mi (na primer escape room lahko že prek spletne strani rezervirate svoj termin), vam bo ostalo še nekaj uric za namakanje pod milim nebom v Thermani. Sama sem si v prekrasnem ambientu njihovega wellness centra privoščila nego obraza in lahko rečem samo: top. Se splača. In še cene so zmerne.

Splošne informacije:

  • Vstopnina za vstop v Stari grad (obzidje) je sicer 6 EUR ter otroška 2 EUR, vendar za vsako kupljeno odraslo vstopnico prejmete 1 EUR bona, ki ga lahko izkoristite v kavarni
  • V pomladnem času je kavarno na gradu najbolje obiskati okrog poldneva, da se boste lahko še posončili, kasneje, v senci namreč lahko kar »zazebe«
  • Best selfie: razgledna terasa in še cel kup super točk znotraj obzidja in na njem
  • Primerno za otroke (tudi v vozičku)
  • Izlet je lahkoten, brez hoje in naprezanja (zaradi posebnih prilagoditev), a kljub temu zanimiv in namenjen samo uživanju na prostem

Bi šli na izlet, pa nimate ideje? Prijavite se na enovice!