Veličastne Benetke s katamaranom

V Benetkah je bil zagotovo vsaj enkrat že vsak drugi Slovenec, a vedno smo se tja odpravili z avtom ali z organizirano z avtobusom. Ker sta bili najini pikici ravno pravšnjih let (5 in 12), smo se odločili podoživeti Benetke nenaporno, drugače in tako, da se bo njima fuuul dogajalo in jima ostalo v spominu. Pa smo šli – s katamaranom iz Pirana v prekrasno beneško laguno in Benetke!

No, res, da smo morali kar zgodaj vstati, saj smo morali biti že ob 8ih v Piranu (kar tudi ni tako slabo, ker sicer ne bi videli prekraaasnega sončnega vzhoda) in ko smo končno speljali (kar je spet posebno doživetje za otroka), smo do beneške lagune potrebovali dobri dve uri in nato še po laguni, ko se vozi počasneje. Menda je zdajšnji katamaran veliko hitrejši, tako, da ne vzemite »za sveto« napisanega. ☺

Otrokom je vožnja hitro minila, saj se ne pelješ vsak dan z ladjo! No, midva z možem pa sva lahko uživala v razgledih, sploh ob vstopu v beneško laguno. Ni primerjave »priti po cesti« ali se pripeljati v Benetke po morju, res! Nikoli več ne bi hotela iti po cesti, resnično.

Ko smo se izkrcali, saj nas je izredno zgovoren in simpatičen vodič, poln informacij, takoj zasul z znamenitostmi...kako tudi ne, ko pa zametki Benetk in tamkajšnje arhitekture segajo že v 5. stoletje našega štetja. Mislim, da je to nam najbliže svetovno znano mesto, kajne? Se prav spomnim, ko sem bila v ZDA (Las Vegas) in so nas spraševali, iz kje prihajamo, ni nihče vedel, kje je Slovenija in, ko smo jim rekli: »near Italy, near Venice«, so vedeli vsi.

O Benetkah, prekrasnem Markovem trgu, Rialtu in mostu »vzdihljajev« (ki so ga takrat na žalost ravno prenavljali) smo izvedeli toliko, da o tem ne bi izgubljala besed. Upam pa, da veste, zakaj so golobi vedno dobrodošli v Benetkah? Če ne veste, predlagam, da so Benetke vaš naslednji izlet....nam je ta »dogodek« vodič tako dobro predstavil (in tudi primerno za najmlajše), da smo si to za vedno zapomnili.

Po ogledih smo imeli nekaj ur prosto, da smo lahko sami izbrali, kam gremo, kaj si bomo še privoščili in kje bomo nekaj pojedli. Seveda se nismo mogli upreti vrhunski restavraciji ob Rialtu, čeprav nas je na koncu, ko smo morali plačati račun, tudi malce zabolelo. ☺

In nato na raziskovanje uličic in kanalov. Odločali smo se za gondoljerje (ki imajo ceno 50€/osebo in nekaj manj za otroka) ali pa spoznavanje kanalov z motornim čolnom. Da bi videli več, smo izbrali slednje. Tudi cena je bila sprejemljivejša.

Potem je sledil nakup spominkov (ki smo jih na koncu pozabili pod umivalnikom v wc-ju tik preden smo se vkrcali na ladjo...torej nazaj nismo več mogli) in že smo šli nazaj na ladjo. Otroci so prijetno utrujeni zaspali, tik pred sončnim zahodom pa smo pristali v Piranu....in tudi tega doživeli v vsej njegovi veličini. Jooj, povsod je lepo, a v domovini je najlepše. ☺

Toliko spominov, tako lep izlet! Takoj bi ga ponovila. Vem, da se moram še vrniti v Benetke...ki jih z gondole in z gondoljerjem, ki mi poje »O sole mio....« pač še nisem doživela. ☺ morda pa to izbereva za kako okroglo obletnico poroke.

Splošne informacije:

  • Cena prevoza s katamaranom iz Pirana: 70€ za odraslo osebo in 35€ za otroka do 11,99 let, 7€ za otroke do 2,99 let
  • Kosilo v Benetkah cca 60 EUR, če nisi zahteven (lahko je pa tudi organizirano) – POZOR: če boste šli na kosilo v naključno restavracijo, morate vedeti, da boste precej dolgo čakali na hrano in vam bo tako toliko manj časa ostalo za oglede kanalov, uličic in raziskovanje
  • Vožnja s čolni (vodni taksiji): 30€ za odraslo osebo in 15€ za otroke do 12. let.
  • Best selfie spot: čisto povsod, po celotnih Benetkah :)
  • Spominki: kolikor želite ☺

Bi šli na izlet, pa nimate ideje? Prijavite se na enovice!