Zimska idila v dolini Tamar

Napoved za naslednji dan je bil lep sončen dan, zato sem doma predlagala, da ga izkoristimo kar se da najbolje. Odločili smo se, da se zapeljemo do doline pod Poncami – Planice.

Po plačilu parkirnine smo parkirali na parkirišču na koncu Planice, mimo skakalnic. Vzeli smo sanke in nahrbtnik ter odšli proti dolini Tamar. Načeloma do tja vodita dve poti, gozdna in makadamska, vendar je pozimi do Doma v Tamarju po makadamski urejena tekaška pot. Tako, da če ste ljubitelji teka na smučeh, priporočam, da se podate do cilja s tekaškimi smučmi.

Izlet smo nadaljevali po levi, zgornji poti, vse je tudi zelo dobro označeno. Pot je lahka, dolga 3,5 km, tako, da je primerna tudi za najmlajše. V primeru, da boste imeli s seboj malčke, morate obvezno s seboj peljati sanke, saj se lahko v obe strani del poti spustite z njimi. No naša tamala je celo med potjo zaspala na saneh in tako je bilo potrebno malo improvizirati njeno zasilno ležišče. Spredaj sem ji dala nahrbtnik, da se je naslonila nanj in očitno je bila to zanjo udobna vožnja, saj je spala do cilja.

Med potjo se nam je odpiral čudovit pogled okoliške gore. Po približno enourni hoji smo prispeli do konca gozda, kjer nam je zastal dih na veličastno goro Jalovec (2645), pod njo pa Dom v Tamarju. Pot smo nadaljevali mimo kapele Marije Pomagaj do Doma v Tamarju, kjer smo se pogreli in okrepčali. Planinski dom je stalno odprt in ima zelo dobro gostinsko ponudbo.

Za njim se pričnejo nove pohodniške poti, ki vas peljejo visoke v gore, v kolikor se boste na pot podali sami, brez otrok. Prav tako je dom idealno izhodišče za plezalne vzpone. Za domom je tudi kar nekaj igral, med drugim tobogan, tako da boste lahko v miru spili topel napitek, medtem, ko se bodo vaši otroci igrali.

Ko smo se vračali nazaj, smo na levi strani od daleč videli tudi zamrznjen slap Nadiža. Načeloma bi se lahko mimo slapa povzpeli do samega izvira Save Dolinke, vendar se nismo odločili za ta podvig. Zaradi velike količine snega verjetno pot ne bi bila najbolj varna, zato smo nadaljevali po isti poti nazaj proti Planici.

Dolino Tamar smo obiskali že poleti, pozimi tokrat prvič in ne zadnjič, saj nas je zelo navdušila. Naužili smo se naravnih lepot, se sprostili ter prijetno družili. Priporočamo!

Splošne informacije:

  • Primerna starost otrok: vse starosti, za dojenčke priporočam nosilko.
  • BEST SELFIE SPOT: kjer koli na snegu.
  • Čas hoje: 3 ure
  • Zahtevnost: lahka označena pot
  • Primeren čas obiska: vsi letni časi, odsvetujem po dežju.
  • Parkirnina: 2,5 eur za enkratni vstop za vozilo
  • Primeren čas obiska: vsi letni časi, odsvetujem po dežju

Bi šli na izlet, pa nimate ideje? Prijavite se na enovice!