Od Strunjana do Izole po krožni učni poti

Prešernov dan…. Na ta dan je marsikje brezplačen vstop v muzej. A ker vemo, da zna biti gneča, smo se tokrat odločili za čisto drugačen izlet. Tudi v hribe kjer je sneg, se nismo odpravili, pač pa smo šli na slovensko obalo. Ja, sej vem, kaj si mislite: »Resno?!« Ja čisto zares, ampak nismo šli v vam znani Portorož in podobno, kjer je ena sama »gužva« in beton. Odpravili smo se odkrivat Strunjan. Šli smo v naravo. In bili izredno zadovoljni!

Od doma smo se odpravili v dopoldanskih urah, ko je bila temperatura še okoli ničle. A nič zato, saj so napovedovali prijetnih 13 stopinj in to je za zimski čas kar prijetno toplo.

V Strunjan smo prispeli okoli 10.00 ure, saj na cesti ni bilo nobene gneče. Parkirali smo na brezplačnem parkirišču takoj za krožiščem (desno ob cesti). Če je parkirišče zasedeno, pa lahko parkirate malo naprej na urejenem in plačljivem parkirišču ob hotelu Svoboda - Stjuža.

Kljub temu, da smo rekli, da gremo po krožni učni poti (geološke, geografske in botanične posebnosti krajine) Strunjana, smo si pot določali spotoma, saj je tako bolj zanimivo. Za zemljevid, kje poteka pot, preverite fotografijo v galeriji slik, kjer je točno narisana.

Naša pot se je začela mimo strunjanskih solin do plaže, kje je bil naš prvi postanek za kavico in kakav. Prav luštno se je bilo nastavljati sončnim žarkom in srkati kavico v prijetni družbi. Priporočam!

Nato smo pot nadaljevali (neplanirano) ob plaži mimo pečin. Tukaj vam priporočam veliko previdnosti z mlajšimi otroki (ozka pot), saj lahko kaj hitro stopijo v vodo in se zmočijo, kar pa v zimskem času ni ravno prijetno. Za nas je bilo prav adrenalinsko, saj se je otrokom veliko dogajalo (bambusove palice, školjke, kamni…), pa še to – bili smo edini na tej poti. V poletnem času je to FKK plaža. Ko smo prispeli do konca plaže (Rt Strunjan), pa smo doživeli en "majčken" šok - strm vzpon na vrh. »OMG, kam mi to rinemo«, sem rekla…

Z malo pomoči (sploh otrokom) smo priplezali do vrha. Vmes pa božanski pogled na morje, Piran ter Italijo in pogled v prepad (o joj). Na vrh smo priplezali med 6. in 7. točko (glej sliko v galeriji). Od tam smo pot nadaljevali nad klifom do strunjanskega križa, kjer si poleg njega lahko preko »daljnogleda« pogledate: Triglav, grad Miramare, Nanos,….

Nato smo prišli do top razgledne točke - selfie spot – pogled na klif ter Mesečev zaliv. Malo naprej se lahko po urejeni poti spustite dol do morja ali pot nadaljujete po zgornji trasi. Mi smo pot nadaljevali po zalivu. Tam smo občudovali raznovrstne kamne in skale, nabirali školjke, našli tudi »posušenega« raka, malo posedeli na sončku in pomalicali, malo manj pa smo občudovali naplavljene smeti.

Med Rtom Ronek in Belimi skalami (nekje na sredini), smo pot nadaljevali po poti navzgor (pot je malo skrita, zato napnite oči, da ne odidete predaleč) do označene krožne poti. V poletnem času se lahko po obali pride do konca, saj se lahko sezujemo in pot nadaljujemo po vodi (zaradi plime). Na vrhu te poti se vam pred očmi odpre ogromen nasad oljk (točka 10).

Pot nato nadaljujemo le še naravnost, kjer se nam razprostre lep razgled na Izolo in Luko Koper. Lahko rečem samo »uau«. Med občudovanjem smo kaj hitro prišli do kampa Belvedere, kjer smo se usmerili na »smer plaža«. Ko smo se spuščali, smo na desni opazili veliko teraso restavracije Kamin z razgledom (to je Belvedere resort - Ville Belvedere ter Cliff & Spa hotel). Nujno se morate ustaviti tu in na sončku spiti kavico, čaj ali kozarec vina na terasi z razgledom - tako kot smo si mi. Nam je bilo kar težko iti naprej, ampak dan se je že prevesil v drugo polovico, zato nismo imeli več veliko časa. Priti pa smo morali še do Izole in nazaj v Strunjan.

Pot smo tako nadaljevali po poti navzdol do obale, mimo Simonovga zaliva in Marine v Izoli do centra Izole. Tam smo se posladkali s sladoledom (Pri Ekremu - top sladoled; tudi 100%) tisti, ki pa niso bili dovolj siti, so za konec pojedli še en burek ali kos pice iz pekarne Panificio.

Sedaj pa samo še hitro nazaj, da ne bo prej noč. Ja, to pa je slabost zime - prekratek dan.

Za nami še en izjemen prazničen dan s soncem obsijan. Toplo priporočam!

Splošne informacije:

  • Parkiranje Stjuža: 1.5.30.9. – 1€/uro; 10€/dan
  • 1.10.-30.4. – 0,5€/uro; 5€/dan
  • Bar Cevadin: kava z mlekom 2€, kava 1,4€, kakav 1,8€
  • Belvedere: kava z mlekom 1,8€, čaj 2,5€, 1 dcl vina 1,4€, pivo 0,5l 3,3€
  • best selfie spot: pečine, resort Belvedere, razgledna terasa restavracije Kamin
  • Primerno za ljudi vseh starosti in vsaj malo kondicije; za najmlajše priporočam nahrbtnik
  • Dolžina poti cca 15 km, dobre 3 ure (krožna pot-15 točk: 5,3 km; 1,5 ure)

Bi šli na izlet, pa nimate ideje? Prijavite se na enovice!