Očarljivi Preddvor in jezero Črnava

Preddvor se skriva v senci enega slovenskih najvišjih vrhov, Storžiča. Čudovito izhodišče za daljše pohode, a tudi prekrasna destinacija za popoldanski krajši sprehod okrog jezera Črnava in kavo na sončni terasi hotela tik ob jezeru. Pa še vaši pasji kosmatinci bodo zares uživali!

S hčerko sva se na čudovit sončni dan odpravili na krajši popoldanski izlet točno tja, kjer sem se pred več kot dvajsetimi leti poročila in me je mož kot princesko moral nesti kar čez cel drevored bližnjega gradička, saj menda potem zakon drži najmanj 50 let in zaenkrat kar drži...ja, spomini so priplavali nazaj, bilo je lepo in bil je krasen dan. Kot danes. No, manj krasen spomin je bil na jezero, kjer sem v svoji čudoviti obleki že sedela v čolničku, ko pa je stopil notri še mož, smo se skoraj prevrnili, haha...

No, dovolj heca. Skratka, Preddvor je simpatičen. Kava ob jezeru osvežujoča, tortice (midve sva si privoščili grmado) krasne. Sprehod pa naravnost božanski, polni energije sva se vrnili domov! Sprehodili sva se okrog akumlacijskega jezera Črnava, okrog katerega je del poti po gozdu, kjer se, če je vroče, lahko tudi dobro ohladite. Če ste z otroki, se boste lahko tudi kaj novega naučili, saj je v gozdu Mala učna pot, ki obsega kar 29 različnih drevesnih vrst. Sprehod ni tako dolg, le kaka 2,5 kilometra. V smeri Nove vasi ob potoku Bistrica je tudi kmetija z veliko živalmi in prijaznimi kozami, ki jih je prav pomirjujoče opazovati.

Če raziskujete še malo naokoli (na primer pod parkiriščem pri jezeru je nasad sekvoj ali mamutovcev, ki so menda eni največjih in najtežjih živih organizmov na Zemlji in zrastejo tudi do 90 metrov ter so na pogled resnično veličastni; žal so tako visoki, da niso šli na fotko, haha), bo sprehod že skoraj zadovoljujoč.

No, to pa še ni vse, Preddvor in okolica je odlično izhodišče tudi za pohod na Svetega Jakoba (do tja je slaba ura in pol hoje in je tudi prekrasno) in še kam, zato si v galeriji poglejte še zemljevid okolice Preddvora.

Uživati v neokrnjeni naravi le streljaj od mesta. Ja, to je to. To je Preddvor, ki očara in začara, čeprav sem bila tam že ničkolikokrat in ponavadi pri idejah za izlete nanj kar pozabimo.

Splošne informacije:

  • best selfie spot: kjerkoli na poti okoli jezera vas čaka toliko lepih lokacij, da boste prav presenečeni
  • športna obutev
  • primerno za družine z majhnimi otroki (tudi Sveti Jakob, kjer pa za najmanjše vseeno priporočam nahrbtnik)

Bi šli na izlet, pa nimate ideje? Prijavite se na enovice!