Ledeno kraljestvo v Mojstrani

Počitniceeeeee!!!! Spet smo lahko malo več skupaj in se odpravimo na kakšen izlet. Tokrat smo se odločili za ledeno kraljestvo v Mojstrani, saj je tematsko povezan s prazniki, a pozor, predstave tam potekajo samo do 30.12..

Od doma smo se odpravili v poznih dopoldanskih urah, kajti do Mojstrane je le slaba ura vožnje in cilj našega izleta je bil le ogled ledenega kraljestva in krajši skok v Kranjsko Goro.

Ko smo se peljali mimo smučišča Mojstrana in videli, da je snega ravno prav za sankanje, nam je bilo takoj žal, da otrokom nismo vzeli kombinezonov in sank. Poleg smučišča/sankališča je tudi drsališče. Ne pozabite sank ali drsalk, če si želite popestriti izlet!

Evo, pa smo prispeli na cilj. Poleg teniškega igrišča (levo in desno ob igrišču) je brezplačno parkirišče. Pri parkirišču je tudi manjše igrišče za najmlajše. Za zelo pogumne pa velikaaanska skala, po kateri lahko splezaš na vrh (previdno). Pred vhodom v kraljestvo sta dve hiški, kjer kupite vstopnice. Cena vstopnic se razlikuje glede na čas ogledov (cenik na koncu bloga).

Že vstop v kraljestvo nas je zelo fasciniral. Kaj lahko narava (seveda tudi s pomočjo človeka) naredi….kraljestvo se vsako noč oblikuje na novo (nihanje temperatur). Sploh se nismo mogli načuditi vsem tem skulpturam. Pot skozi ledeno kraljestvo nas je peljala mimo v led odetih dreves, brvi, potočkov, jezerc, vodometov, kapelic, mlina, male vasice in vse do prizorišča, kjer se odvija predstava (žive jaslice – 25.-30.12.).

Med ogledom se lahko usedete na ledeni prestol in zavladate ledenemu kraljestvu ali pa si pri vodnjaku želja kaj lepega zaželite. Čisto na koncu poti, pa se lahko malo pozabavate pri različnih igricah (tu smo se najdlje zamotili).

Ledeno kraljestvo si lahko ogledate tako podnevi kot tudi, ko se zvečeri, vendar shranite vstopnico za kasnejši obisk (isti dan).

V času od Božiča, torej od 25. - 30.12. si lahko ogledate gledališko predstavo Žive jaslice v ledenem kraljestvu (cene vstopnic so višje). To je že sedemnajsto leto, ko ustvarjajo žive jaslice v ledu.

Po ogledu dnevnega ledenega kraljestva, smo se odpravili naprej do Kranjske Gore. Parkirali smo na parkirišču ob smučišču in se nato odpravili v center. Res, da še ni bilo prižganih prazničnih luči, ampak vseeno je tako lepo, »domače«. V Kranjski Gori sploh nimaš občutka, kateri dan je, saj so vse trgovine odprte zelo dolgo. Našim otrokom je najbolj »v oči padla« prodajalna z bomboni (30€/kg). Itak! Ampak so dobri, res ;)

Ker so bili naši želodčki že malo lačni, smo šli jesti v našo preverjeno gostilno Pri Martinu.

Ker imajo zelo zasedeno, vam priporočam vnaprejšnjo rezervacijo oz. potrpljenje pri čakanju na prosto mizo. Mi (4 odrasli + 4 otroci) smo si naročili 2 plošči za 2 osebi , kar zelo priporočam ( hišno ali Martinovo kmečko pojedino), in bilo je zvrhano dovolj. Žganci in zelje so bili tako dobri, "da bi jih še angelčki jedli, če bi imeli ritke", kot prvi strari slovenski pregovor. A bodite previdni pri eni stvari – če želite zamenjati prilogo, vam zaračunajo 1€.

Ker se je že zvečerilo, smo se na poti domov ponovno ustavili v ledenem kraljestvu, saj smo ga hoteli občudovati še v soju luči. Neprecenljivo! To morate videti! Vidiš skulpture, ki jih podnevi spregledaš oz. nisi pozoren na njih.

Izlet oz. ogled ledenega kraljestva priporočam res vsem, ker je vreden ogleda in vsakega evra, ki ga damo zanj. BRAVO USTVARJALCI!

!!!! Previdna hoja med ogledom ni odveč, saj je led krhek, in kaj hitro se zgodi, da se česa dotakneš in s tem odkrušiš kakšen delček skulpture!!!!

V sklopu tega izleta se lahko odločite za smučanje, sankanja ali drsanje v Mojstrani ali Kranjski Gori ali pa ogled Slovenskega planinskega muzeja v Mojstrani (kombinirana vstopnica z ledenim kraljestvom).

Splošne informacije:

  • Izlet v zimskem času - otroci bodo uživali, od najmanjših naprej!
  • Čas ogleda: cca 30 minut (vzemite si čas in uživajte) ali pa pojdite na predstavo - tudi primerna za najmlajše
  • Vstopnina: 6 € odrasli, 4€ otroci (6-14 let), 1€ predšolski
  • Vstopnina za ogled predstave: 14€ odrasli, 8€ otroci, 2€ predšolski
  • Čas ogledov: v času predstav (9.00-13.00); predstave so ob 16h, 17h in 18h, v času, ko ni predstav (9.00-19.00)
  • Kosilo Pri Martinu v Kranjski gori: plošča za 2 osebi 22,90€, goveja juha 3€, gobova juha 3,30€

Bi šli na izlet, pa nimate ideje? Prijavite se na enovice!