Sveti Primož nad Kamnikom

Ne veste kam za vikend ali popoldanski skok med tednom? Simpatičen in ne preveč zahteven podvig do cerkvice na Sv.Primožu (nad Stahovico, v smeri proti Kamniški Bistrici) je izvrstna in za marsikoga kar vsakodnevna pohodniška točka za Kamničane in vse iz bližnje okolice. A gremo? Primerna je tudi za majhne otroke. Avto pustite ob vznožju, v bližini tovarne Calcit Kamnik.

Sveti Primož je na nadmorski višini 850 m in je idealna tura za pohodnike, rekreativce in družine z otroki.Na njem stojita gotska cerkev Sv. Primoža in Felicijana, ki si jih lahko vsak ogleda. Pot je dolga 45 minut z zmerno hojo in je primerna za vsakogar. Ima krasen razgled na Kamnik, bližnje planine in ljubljansko kotlino. Ob vikendih in praznikih je odprta Okrepčevalnica, kjer se kuha dobra kava in še kaj za dobro okrepčilo.

S Sv. Primoža lahko nadaljujete pot na planino Kisovec ali tudi naprej proti Veliki planini (bolj primerno v letnih časih brez snega). Okoli cerkve je posebna energija, ki da pohodnikom moč, da ga čim večkrat obiščejo, nam je zaupala tudi pohodnica, ki Primoža obišče večkrat tedensko.

Ko se spuščate nazaj v dolino, ne boste preveč utrujeni in zagotovo vam bo še najbolj "sedla" domača hrana. Če se boste s parkirišča, kjer ste parkirali, peljali malce naprej proti Kamniški Bistrici, vas bodo z veseljem postregli v gostilni Pri Orlu in to s pristno domačo hrano in divjačino. Če greste pa skoraj do postaje gondole za Veliko Planino, pa je nasproti postaje tudi simpatičen Kraljev hrib, kjer svojo zabavo, če vam je ostalo še kaj časa, tudi nadaljujete s paintballom ali pa gurmansko v njihovi gostilni, recimo z domačimi štruklji.

Splošne informacije:

  • primerno v vseh letnih časih, razen, če se podajate naprej na Veliko Planino (potem pozimi raje ne, če niste izkušeni)
  • primerno tudi za majhne otroke (boste šli pa bolj počasi)
  • best selfie spot: kjerkoli na Primožu, ki ponuja veličasten pogled v dolino in na Kamniške Alpe

Bi šli na izlet, pa nimate ideje? Prijavite se na enovice!