Pohod na Šenturško goro

Večkrat smo se peljali na Šenturško Goro ali šla z možem s kolesom, nisem pa vedela, da se tja pride tudi peš in to ne daleč od našega doma. Tako smo se eno soboto z avtom odpeljali do izhodiščnega mesta, kjer smo se nato peš odpravili proti vrhu. Hoje je za cca 1 uro, v eno smer boste naredili dobre 4 kilometre.

Šenturška gora leži na 663 metrih nadmorske višine, kar pomeni 300 m višinske razlike med štartom in ciljem.

Parkirali smo ob gozdu in se nato takoj odpravili v gozd. Pot je zelo dobro označena z markacijami, tako, da ni bojazni, da se izgubite. Lahko pa se na pohod odpravite tudi po makadam cesti (začetek Cerkljanske Dobrave). Pot na začetku ni nič zahtevna, saj je večinoma po ravnem.

Tisti, ki prihajate iz smeri Zaloga pri Cerkljah, pa se lahko pripeljete malo bližje izhodišču na Šenturško Goro. Na razcepu za Cerkljansko Dobravo zavijete levo. Po dobrem kilometru boste na desni videli manjše parkirišče, kjer lahko parkirate svojega jeklenega konjička.

Od omenjenega parkirišča se pot začne rahlo vzpenjati. Pot je lepo prehodna in dobro označena, vendar vseeno priporočam dobro obutev in pohodne palice (strmejši vzponi), saj zna zaradi veliko listja na tleh tudi drseti. Med potjo (v zimskem času) lahko na določenih mestih občudujete jaslice. Res se lepo potrudijo, da popestrijo pot. Sploh za otroke je bilo to nekaj novega in zanimivega. Takoj jim je bilo lažje hoditi, saj niso samo ene, ampak je postavljenih več jaslic v določenem razmiku. Popestrijo pa tudi z drugimi izdelki. Vsakič je kaj novega postavljenega in starega odpravljenega.

Ko smo prišli do pol poti, nas je ob poti pričakal zvonček želja. Se je kar vrsta naredila, saj smo hoteli vsi zazvoniti in si nekaj zaželeti. Mogoče se je pa komu še isti dan uresničila želja (da bomo kmalu na vrhu). ツ

Po približno uri hoje smo prišli na jaso, kjer smo lahko že videli vasico. Na tej točki vas pričaka prikupna klopca (s posvetilom »to je klopca kačja slinca, narejena za planinca«) in mizica, kjer se lahko spočijete za kratek ali daljši čas. Večini dnevnih pohodnikov je to cilj pohoda. No, mi se nismo obotavljali, saj je bil naš cilj prav Šenturška Gora oz. gostilna Pavlin. Med potjo do tja smo ob cesti pri eni od hiš opazili zajčke. Koliko jih je bilo….

Ko smo prispeli do gostilne, smo se okrepčali s čajem in turško kavico. Zadaj za gostilno pa so se takrat pasle tudi ovčke. V poletnem času se lahko pri gostilni namočite v bazenu in to brezplačno, če tam seveda kaj naročite. Drugače pa mislim, da je 1 EUR/osebo. Prav prijeten ambient in zanimivo: kadarkoli smo bili gor, ni bilo nobenega drugega gosta ツ Če želite pri njih preživeti več dni, oddajajo tudi apartmaje (večina gostov je tujcev).

Poti do Šenturške Gore je več, tako da vam priporočam, da jih malo raziščete, saj ima vsaka svoj čar.

Nam poznana je tudi pot »čez Založki Rob«, katere odcep je malo (100 m) pred prej omenjenim parkiriščem, na cilj pa pridete ravno pred gostilno. Za tiste z malo več kondicije in volje pa priporočam tudi vzpon s kolesom, da se pljuča pošteno predihajo ツ

Splošne informacije:

  • primerno ob vseh letnih časih
  • za vse starostne generacije (glede na kondicijo)
  • poleti ne pozabite kopalk, da se boste lahko takoj osvežili
  • best selfie spot: klopca kačja slinca
  • cene v gostilni: zmerne, kosilo z juho, pečenko ali pohanjem ter solato, je 7,5 EUR (smo bili kar zadovoljni)

Bi šli na izlet, pa nimate ideje? Prijavite se na enovice!