Robanov kot

Če vas pot zanese proti Logarski dolini ali pa če si zaželite sproščujoč sprehod v dvoje ali družinsko po tako imenovani čarobni poti do Robanove planine, bo tale izlet kot nalašč za vas. Pot je dolga cca 4 km, zaradi položnosti je primerna tudi za najmlajše.

Robanov kot je ledeniška dolina in je ena od treh alpskih dolin v Zgornji Savinjski dolini na poti med Lučami in Logarsko dolino. Pravijo mu tudi skriti biser med slovenskimi alpskimi dolinami, ker je namreč manj obljuden kot sosednja Logarska dolina. Do Logarske doline se lahko pripeljemo z avtomobilom, do te doline pa je potrebno peš. Po kolovozni poti je dovoljeno samo peš, prepovedano je tudi za kolesarje. Prav tako je potrebno imeti pse obvezno na povodcu. Tu ni počitniških hiš, ampak najdemo v dolini samo Robanovo planšarijo.

Na poti od Luč proti Solčavi v vasi Robanov kot smo zavili levo in se peljali vse do parkirišča na desni strani ceste (malo naprej je Turistična kmetija Govc - Vršnik), kjer smo opazili že prvo označevalno tablo za Robanov kot.

S parkirišča smo nadaljevali peš do turistične kmetije in se usmerili na zgornjo cesto, ki vodi do zadnje kmetije Roban in tablo, ki nas je opozorila, da smo v krajinskem parku. Na njej so bili opisani pomembni napotki za hojo po dolini. Mene je ta tabla izučila, da so za to, da se preberejo…no, berite naprej.

Pot smo nadaljevali najprej skozi gozd, nato smo prišli do prekrasnega Robanovega travnika in pašnika, kjer se poleti pasejo konji. Travna jasa je dolga kar kilometer, na katerem stoji Robanov hlev s senikom. V koritu s pitno vodo smo se malo okrepčali in nadaljevali skozi gozd. Kmalu smo zagledali Robanovo planino z Robanovo planšarijo. Razgled na okoliške gore je bil čudovit.

Žal pa smo ugotovili, da je koča zaprta. No, in ostali smo brez domačih štrukljev. Tisti, ki so to planšarijo že obiskali, so mi namreč povedali, da so odlični, prav tako baje ponujajo domače kislo mleko in žgance ter ostale dobrote. Še dobro, da sem tudi tokrat, kot ponavadi, napakirala v nahrbtnik »priboljške« za tamalo, tako, da smo se usedli na klopco in pomalicali iz nahrbtnika, kar smo pač imeli s seboj.

Ker je bilo tam še kar nekaj snega, se nismo odločili za nadaljevanje poti do slapa. Vam pa svetujem, da si ga ogledate, vendar z majhnimi otroki, ki hodijo sami, raje ne. V kolikor se na pot odpravite sami, se lahko vzpnete tudi na Korošico, Ojstrico, Matkov kot….

Ko smo prišli nazaj do kmetije oz do označevalne table, sem se smejala sama sebi, saj je pisalo, da je Robanova planšarija odprta samo julija in avgusta, mi smo jo obiskali namreč v aprilu. No, toliko o branju tabel ツ

Bil je že čas kosila, zato smo se odločili za turistično kmetijo Govc – Vršnik, ki stoji ob poti, za kar nam ni bilo žal. Ponujali so sicer menu za kosilo, vendar sva se z možem odločila za a la carte ponudbo.

Robanova planina je zaradi odmaknjenosti od cest prava oaza miru sredi gora, zato ta izlet priporočam vsem, ki se želijo odmakniti od vsakdanjega vrveža.

Splošne informacije:

  • Čas hoje: 3 ure
  • Zahtevnost: lahka označena pot
  • Primeren čas obiska: vsi letni časi, odsvetujem po dežju
  • Primerna starost otrok: vse starosti, seveda se bodo najmlajši vsaj del poti najbolje počutili v nahrbtniku.
  • Nasvet: poleti priporočam vsaj za otroke pokrivala in pa da se zaščitimo s kremo za sončenje, saj pot ni speljana ves čas skozi gozd.
  • Best selfie spot: na Robanovi planšariji

Bi šli na izlet, pa nimate ideje? Prijavite se na enovice!