Iz Logarske na Kamniško sedlo - po slovenski planinski poti

Družinska odprava konec meseca julija, ko je zelo vroče in se gremo hladit v gore. Zgodaj zjutraj seveda, da hodimo še po svežem jutranjem zraku, se odpravimo proti Mozirju, nato proti Logarski dolini, kjer je potrebno plačati cestnino (vstopnino) v dolino in to je obenem tudi parkirnina. Nato se kar z avtom odpravimo do Koče pod slapom Rinka, kjer je parkirišče.

Po 10 minutah hoje po široki poti pridemo do slapa Rinka, nad njim pa je izvir reke Savinje. Tik pod slapom se osvežimo z vodno prho, ki jo ustvari veter, ki pihlja v slap. Spotoma se povzpnemo še do razgledne okrepčevalnice, imenovane Orlovo gnezdo (1000m), kjer je krasen pogled na padajoči slap in prav tu je lahko »best selfie spot«. Na poti nazaj smo si v hladni vodi osvežili podplate. Bolj pogumni so šli tudi v tolmun pod slap in si namočili noge do kolen.

Rinka je slap Savinje, oziroma njenega izvirnega potoka v zatrepu Logarske doline. Rinka je med najlepšimi in najbolj obiskanimi slapovi v Sloveniji. Je najvišji slap izmed dvajsetih (stalnih in občasnih) v Logarski dolini. Obiskan je v vseh letnih časih: poleti je priljubljen med turisti, pozimi je priljubljena točka za alpiniste - plezalce po ledenih slapovih. Najbolj znani del slapa je spodnja, 90 m visoka stopnja. Nad slapom sta še dve manjši stopnji, ki si jih lahko ogledamo na poti proti Okrešlju.

Pot nadaljujemo čez mostiček proti Frischaufovem domu na Okrešlju, hodimo približno 1 uro. Pot je zanimiva, saj se strmo vzpenja ob slapu Rinka, na vrhu ga tudi prečka in od tu je krasen razgled v dno padajočega slapa (selfie!). Hodimo tudi po stopnicah - lestvah, kar je otrokoma še posebej zanimivo. Kmalu pridemo do izvira Savinje, kjer ponovno prečkamo vodo. Nato pa po lahki poti skozi gozd mimo zimskega zavetišča na Okrešlju do planinskega doma. Od tu se odpira prelep pogled na vrhove in stene, ki kot amfiteater obkrožajo Okrešelj. Proti severovzhodu in vzhodu lepo vidimo Logarsko dolino, desno nad njo pa skupino Krofičke in Ojstrico, na jugu se zvrstijo ostenja in vrhovi Lučke babe, Planjave, Brane, Turske gore in Rink (Mala, Štajerska in Koroška – Križ), od katerih se pomika razgled proti Jezerskemu in Savinjskemu sedlu ter naprej na Mrzlo goro in gorski greben nad Matkovim kotom in Logarsko dolino. Prekrasno! Se splača pred tem malce sopihati ツ

Tu je čas za malico in krajši počitek ter uživanje v prekrasnem razgledu. Ter seveda za žig v Dnevnik s slovenske planinske poti.

Nato nadaljujemo pot v smeri Kamniškega in Savinjskega sedla. Kmalu pridemo na rob razglednega travnika, kjer je razpotje. Nadaljujemo v smeri Kamniškega sedla, ki se zmerno vzpenja skozi gozd in grmičevje. Nato se pot položi in pridemo do melišča in do vstopa v manj zahtevno steno, kar je otrokoma zelo všeč, saj lahko plezata. Pot je na nekaterih delih zahtevna, zato uporabljamo čelade. S seboj smo imeli tudi samovarovalni pas, vendar ga nismo uporabili. Pot je varovana s številnimi klini in jeklenicami in je precej strma ter ponekod izpostavljena padajočemu kamenju. V gorah je veliko drugih planincev in je potrebno malo strpnosti in čakanja na izpostavljenih delih sten, kjer so klini in jeklenice, da vsi varno pridemo naprej. Pot je kar naporna in je super, ker je tukaj senčna stran, nam vsaj ni bilo tako vroče. Sledi kratek vzpon po široki in nekoliko izpostavljeni polički, ki nas je pripeljala na prostrana travnata pobočja Kamniškega sedla. Ko odplezamo zahtevnejši del, se pot nadaljuje proti Kamniškem sedlu po lahki skoraj vodoravni poti pod Brano kjer prehodimo usločeno pobočje (Štajerc ekspres) in tudi tu se odpre krasen razgled na že prej omenjene vrhove in globoko spodaj na Logarsko dolino in Okrešelj s Frischaufovim domom ter slapom Rinka, Orlovim gnezdom.

Z vrha sedla nadaljujemo v smeri Kamniške koče, do katere je le še nekaj minut spusta. Od tu pa zopet prekrasni razgledi v dolino z druge strani! Noooooro, vam povem. Na eni strani vrh Brane in na drugi vrh Planjave.

Označena pot je 2.45 min, mi pa smo hodili kakšne pol ure dlje, ker smo se malo večkrat ustavili in počivali ter uživali v prelepih razgledih. Kljub temu, da je jasno in sončno vreme, prav prijetno pihlja, da je občasno potrebno obleči tudi vetrovko. Čez kakšno uro se spakiramo in gremo po isti poti nazaj v dolino.

Najlepši je pogled proti severu, pod njim je širno območje Okrešlja, nad njim pa se dviga Mrzla gora, lepo vidimo slap Rinka, ki pada čez skalni prag, malo desno pod Okrešljem se nam pokaže celotna Logarska dolina, za njo vidimo Olševo, desno nad dolino skupino Krofičke, levo pa gorski greben nad Matkovim kotom.

Kamniška koča na Kamniškem sedlu (1864m) je odprta od sredine junija do sredine oktobra.

Tu smo jedli tudi kosilo. Privoščili smo si ričet s klobaso in jabolčni zavitek, to največkrat jemo, ali pa sirove štruklje. Ponavadi naročimo dve porciji, ker naša dva otroka nista strašna jedca, pa še v nahrbtniku se vedno kaj najde. Mislim, da je porcija cca 5 - 6 EUR, zavitek pa 2 EUR.

Ker smo člani Planinske zveze Slovenije (PZS), smo imeli prost vstop do 8. ure zjutraj. Sicer se za avto plača 7 EUR.

Ta izlet priporočam za cel dan, da lahko počasi in v miru hodimo in vmes uživamo v lepotah narave ter si vzamemo čas za počitek. Izlet je primeren za otroke starejše od 7 let, ker je vmes zahtevna pot in je potrebno plezati.

Splošne informacije:

  • Koča pod slapom Rinka (930 m)
  • odlični razgledi
  • Ni primerno za otroke, mlajše od 7 let!
  • Frischaufov dom na Okrešlju (1396 m)
  • Kamniška koča na Kamniškem sedlu (1864 m)
  • Čas hoje: 2 h 45 min
  • Priporočena oprema (poletje): čelada

Bi šli na izlet, pa nimate ideje? Prijavite se na enovice!