Jesenski, zgodovinsko obarvan izlet v Žužemberk in Stično

Na čudovit jesenski dan se odpraviva raziskovati našo lepo Dolenjsko, deželo gričkov, vinogradov in številnih zidanic. Pot naju vodi iz Ljubljane do Ivančne gorice, kjer se ustaviva in si ogledava samostan Stična.

Cistercijanski samostan Stična je najstarejši samostan na današnjem slovenskem ozemlju, ki še deluje. Bil je pomembno versko, kulturno in gospodarsko središče Kranjske. V njem so nastali tudi znameniti Stiški rokopisi. Danes je najstarejši samostan in pomemben kulturni in verski spomenik. V samostanu še danes živijo menihi, v njem pa si lahko ogledate tudi Muzej krščanstva na slovenskem.

Pot naju vodi naprej v bližnjo vas Krka, kjer je obvezni del izleta seveda sprehod do izvira Reke ljubezni. Zanimivo, kako se je reke Krke hitro prijel novi vzdevek! Čudovita narava, odeta v jesenske barve, me je popolnoma prevzela, zato si ob izviru vzameva nekaj trenutkov in posediva na klopci. Zbereva misli in si rečeva, da sva srečna in zadovoljna. Kako tudi ne, na tako prečudovit dan ツ

Sprehod na čudovit jesenski dan vzpodbudi apetit, zato je bilo potrebno napolniti lačne želodčke in jaz že vem, kam naprej. Kilometer od izvira je čudovita Domačija Javornik.

Vrhunska domačija se nahaja tik ob Krki, kjer si lahko odpočijejo vsa vaša čutila. V zelenju, tik ob lenobni reki, boste lahko uživali v razkošju odlične kulinarike in čarobnega ambienta. Domačija, na katero se vedno rad vrneš, saj tukaj ne le dobro ješ, lahko se kopaš, sprehajaš, loviš ribe, raziskuješ okolico z veslanjem po reki, ali se preprosto zlekneš na ležalnik ob reki in uživaš v čudoviti naravi. Midva sva se odločila za krajši postanek, saj sva bila namenjena na potep naprej. Težko je bilo izbrati med dobrotami, ki jih je ponudila prijazna gostiteljica. Odločila sva se za divjačinsko pašteto in solato z govedino ter popečenimi paprikami v bučnem olju. Kaj naj vam rečem? Eksplozija odličnih okusov in čisti užitek! Čudovita lokacija, prijazno osebje in odlična kulinarika. Obvezno priporočam obisk!

Ko se naužijeva lepote in romantike na Domačiji Javornik, se odpeljeva 14 km naprej proti Žužemberku. Grad Žužemberk je eden najslikovitejših in tipičnih srednjeveški trdnjav na Slovenskem. Za razliko od mnogih gradov ne stoji na hribu, temveč se nahaja na terasi nad reko Krko. Pogled z obrambnega zidu na reko je zato res veličasten.

V gradu najdete ostanke podzemnih arkad, viteške dvorane, glasbeno sobo z odlično akustiko, kjer so se grajski otroci učili igranja na različna glasbila in petja. Lahko zapojete tudi sami in se prepričate o resnični akustiki dvorane.
Legenda govori, da so poleg medvedov, ki so bili v obrambnem jarku na gradu, imeli tudi udomačeno medvedko, ki je na grajskem dvorišču napadla in ubila ženo grofa Ivana Turjaškega. Sprehod po ostankih nekoč mogočnega in veličastnega obzidju gradu, še danes kaže svojo veličino in pomembno zgodovinsko vlogo. Poleti pripravljajo viteške igre in takrat se je fino tja podati z vašimi najmlajšimi.

No, dan sva zaokrožila kar v Dolenjskih toplicah, kjer sva prenočila, žal pa je bila gostilna, kjer sva želela jesti,Oštarija se imenuje, popolnoma zasedena in vnaprej rezervirana. Top ambient, izvrstna hrana in spet razvajanje. Torej, če boste planirali izlet, si rezervirajte mesto še v Oštariji in vaš dan bo (tudi gurmansko) popoln!Splošne informacije:

  • Izlet primeren za vse generacije
  • Best selfie spot: obrambni stolp grad Žužemberg
  • Kulinarično razvajanje na Domačiji Javornik 20 €
  • Parkirišče v neposredni bližini samostana in gradu

Dobrote domačije Javornik ob Krki

Bi šli na izlet, pa nimate ideje? Prijavite se na enovice!