Luksuz na Velenjskem jezeru

Na spletu sem zasledila plažo na Velenjskem jezeru. Nekaj novega in neraziskanega. Ravno smo prišli z dopusta na morju, zato smo se odločili, da za vikend obiščemo eno od slovenskih jezer. Da smo se izognili gneči na cesti, smo se raje odpravili na Velenjsko jezero.

Hčerama nisva nič povedala, kam gremo, saj jih rada presenetiva. Tokrat smo šli čisto na drugo stran Slovenije, tako da jima itak ni bilo nič jasno kam gremo. Za orientacijo sem jima dala dimnik, s katerega se je valil velik bel dim. Ampak kaj, ko je bil ta dimnik tako daleč in kar nismo in nismo prišli do cilja. Saj veste, neučakani otroci.

Ko smo prispeli na cilj in videli ta mir in lepo urejeno plažo, smo ostali odprtih ust. Cel dan se nam je pa itak samo smejalo od navdušenja in ob tem smo si mislili, kako to, da za to jezero nismo prej izvedeli! No, upam, da bomo vsaj prek blogov tule, na Izletnici, dosegli širjenje dobrega glasu o naši prelepi deželi, ki je tako rekoč nič ne poznamo, ker vedno mislimo, da moramo v tujino. No, preverite, kako smo se imeli.

Ob prihodu me je zmotil nek kiselkast vonj - dim iz bližnje tovarne. Pravijo, da ni škodljiv in tudi navadiš se ga kasneje. Bili smo med prvimi na plaži, saj smo navajeni iz drugih lokacij, da moraš biti kmalu na mestu, če želiš top lokacijo. Prostora je dovolj, tako da lahko izbirate prostor na soncu ali v senci. Nismo se še namestili, že sta se "tamali" pognali v vodo. Voda je zelo čista in ob našem prihodu je bila tudi topla. No, midva pa lepo na eno umirjeno kavico v lokal ob jezeru (MiaMia), kjer imaš pogled na jezero in na otroke.

V vodi so napihljiva igrala (vodni park), ki so brezplačna. Kar nismo mogli verjeti…. Kajjj?? Je to res možno? Zastonj? Priložiti moraš le osebni dokument ali 5€ kavcije, ki jih dobiš povrnjene ob zaključku uporabe. Tudi za neplavalce je poskrbljeno, saj dobijo rešilne jopiče. V primeru, da je gneča, spuščajo skupino ljudi na 15 minut. Po 15 minutah se lahko ponovno postaviš v vrsto. Če imaš srečo, greš lahko spet takoj nazaj ツ Ma to je bilo TOP za hčeri.

No, ne samo za njiju, saj sva se jima tudi midva pridružila. Lepo in dobro je imeti »otroka v sebi«. Otroci zelo uživajo, če se jim ob igri pridružijo tudi starši. Najbolj fascinantno jima je bilo, ko smo se lovili. Itak jih težko ujamem, saj sta bolj okretni kot jaz. Ampak vseeno, nisem še za v pokoj, haha, sem jima hitro vrnila. Na napihljivih igralih je en del, kjer nekdo na koncu blazine sedi, drugi pa skoči na začetek. Hahahaha tam pa je bila zabava! Če skočiš na pravo mesto, lahko sedečega odlično "katapultiraš" v zrak in nato v vodo (previdnost ni odveč). Za zelo pogumne in močne je tudi ledena gora, s katere se lahko vržeš v jezero. No, jaz sem večinoma samo opazovala in fotkala ;)

Medtem, ko se zabavaš v vodi, pa mimo tebe lahko priplava tudi kakšen labod. Niso napadalni, če jih pustiš pri miru, seveda. Je pa hud filing, ko plavaš ob labodu. Kar posebno doživetje, bi rekla...

Na plaži si lahko brezplačno izposodiš tudi ležalnike. Pa ja no….spet neki »đabe«, resnično smo bili presenečeni, saj dandanes res težko najdeš kaj, kar je kar brezplačno, zato vse pohvale!

Vmes, ko so otroci uživali v vodi, smo si mi (pridružili so se nam še prijatelji) privoščili pijačo v zelo lepo urejenem lokalčku na plaži. Ko sediš za mizo, imaš občutek, kot da si na kakšni rajski plaži. Vse v morskem stilu, postrežba na vrhuncu (okusna kavica + voda v velikem kozarcu z listom mete ali kosom limone). Tudi koktejle imajo dobre. Prav »sede« sedeti v takem ambientu in srkati dobro pijačo. Po novem lahko pri njih spijete tudi modro vino - Gik (prvo modro vino na svetu - iz belega in rdečega vina z indigo modrim barvilom, pridobljenega iz olupka rdečega grozdja). Vsak vikend pa imajo tudi »partije« (včasih celo z živo glasbo).

Da pa je bilo še bolj zabavno, smo »rentali« še supe (na levi strani ob kampu oz. poleg lokala). Supi so zelo stabilni, tako da lahko brez skrbi »naložite« še kakšnega otroka nanj. Kar veliko lahko preveslaš v eni uri, saj je jezero zelo mirno. Da smo se malo osvežili, smo se zapeljali pod fontano, ki je na desni strani jezera. Res te shladi ta voda.

Ob pomolu je tudi malo višja skakalnica - odskočna deska (za bolj pogumne), s katere lahko skačete v vodo. Globine je dovolj, tako, da, brez skrbi. Ko stopiš na konec skakalnice, te kar malo stisne, če nisi navajen višine. Ampak kaj pa je to za naše pogumne otroke, ki so brez zadržkov. Enkrat na noge, drugič na bombico, tretjič malo po svoje …. uživancija na polno.

Tako se je ta dan dogajalo še pa še… Na zelenici je dovolj prostora (če ni gneče) za kakšne družabne igre (žoganje, frizbi…) ali pa le »izležavanje« in reševanje kakšnih križank oz. branje knjig (zelo udobno na njihovih ležalnikih).

Kosilo smo si kupili kar tam zraven (piščančji medaljončki + pomfrit). Hrano najprej plačaš v lokalu MiaMia, nato jo pa prevzameš v »prikolici« nad plažo. Seveda ne gre brez sladice. Tudi sladoled si lahko tam kupiš in tega lahko naročiš in plačaš takoj pri »prikolici«. Če vam ne ustreza MiaMia greste na pijačo tudi v lokal poleg kampa (Lago caffe).

Na in ob jezeru ter njegovi okolici lahko počnete še marsikaj: na voljo je jadranje, surfanje, vožnja s pletno, vožnja s kanuji, kampiranje, v neposredni bližini tudi igranje nogometa, odbojke na mivki, mini golfa, košarke, tenisa, kolesarjenje - izposoja koles v kampu ali TIC Velenje, sprehajanje ob jezeru.

Obisk Velenjske plaže toplo priporočam poleti, saj največ stvari lahko počnete prav poleti. Obiščete jo pa lahko tudi v drugih letnih časih. V mesecu septembru se tam odvija tudi Pikin festival, ki je prava poslastica za najmlajše.

Mi se definitivno še vrnemo na Velenjsko plažo. Zakaj bi se hodili poleti »drenat« na morje ali na druga (oblegana) jezera pri nas, če smo v dobri uri lahko tukaj in maximalno uživamo za malo denarja? Ja, nova destinacija je odkrita. Samo uro od doma!

Splošne informacije:

  • Kava z mlekom 1,3€
  • Piščančji medaljoni (2,5€) + pomfrit (1,9€)
  • Koktajl (4-5€)
  • best "selfie" spot: na vrhu ledene gore, če si upate ツ

Bi šli na izlet, pa nimate ideje? Prijavite se na enovice!