Kranjska gora, Martuljški slapovi in Mojstrana s kolesom!

Ideja za družinski izlet s kolesi iz Kranjske Gore do Gozda Martuljek in Mojstrane

V času našega dopustovanja v prelepi Kranjski gori smo se za drugi del kolesarskega izleta odločili, da se zapeljemo do Mojstrane. Da se otroci ne bi preveč dolgočasili, smo se odločili, da si vmes pogledamo še kakšno zanimivost.

Kolesarska pot iz Kranjske Gore do Mojstrane je nezahtevna in lepo urejena. Poteka po ravnini z le manjšimi vzponi in vodi mimo travnikov in gozdov. Prelepo.

Najprej smo kolesarili do Gozda Martuljek, kjer smo si zadali, da si ogledamo Martuljške slapove. Na dobro označenem križišču smo zavili desno na gozdno pot ter sledili oznakam za to turistično točko. S kolesi smo se tako pripeljali do samega izhodišča, kjer smo jih zaklenili, malo popili, posladkali in se podali na pot. Prečkali smo mostiček in zavili desno, v sotesko Martuljških slapov.

Ob poti smo se ustavili ob reki, kjer je postavljenih polno možicev, seveda smo ga postavili tudi mi. Sama pot je lepo prehodna do mostu, naprej pa je potrebno malčke skrbno držati za roke vse do vrha. Pogled na slap je enkraten, verjetno je zgornji še lepši, vendar se s "tamalo" nismo odločili za nadaljevanje poti. Zato smo tukaj naredili obvezen »BEST SELFIE« in se počasi, predvsem pa previdno, vrnili nazaj do koles.

Po gozdni poti smo se vrnili do kolesarske steze, kjer smo zavili desno proti Mojstrani. Ob kolesarski poti je kar nekaj »kolesarskih počivališč«, mi smo se ustavili na tistem, ki je imel pred objektom zelo veliko igral. Malo smo se spočili, okrepčali, otroka sta pojedla sladoled in se nato odpravili naprej do našega cilja. Pot je vseskozi zelo dobro označena.

Končno smo prispeli do Slovenskega Planinskega muzeja. Za otroke izjemno zanimivo, priporočam! Mi smo se najdlje zadržali ob Knafelčevih markacijah, kjer smo ob uspešno opravljenih interaktivnih nalogah in preizkusih, dobivali žige in na cilju dobili nagrado. Pridobljene žige smo si lahko sprintali na lepo razglednico muzeja, ki smo jo potem poslali babici in dediju. ツ Zanimiv nam je bil tudi notranji manjši bivak, v katerem smo doživeli pravo gorsko nevihto. Seveda smo se na koncu ustavili še v manjši trgovinici, kjer je so na voljo razni spominki, knjige ….

Zunaj, pred muzejem pa je na zelenici postavljen še en bivak, ki so ga leta 2015 preselili z Jezer nad dolino Vrat. V njem se skriva igrificirana pot doživetij. Žal se nisem prej pozanimala, da je potrebno planinsko pustolovščino prej rezervirati, zato smo si to doživetje pustili za naslednjič. Torej, če imate namen obiskati ta muzej, si predhodno rezervirajte tudi to!

Z velikim vtisom naših prelepih gora smo se s kolesi odpravili nazaj proti Kranjski gori. Izredno pester, prijeten, barvit in še poučen družinski izlet!

Splošne informacije:

  • Primeren čas: ob lepem vremenu
  • Primernost poti s kolesi: primerna tudi za najmlajše otroke.
  • Primernost poti k slapu: lahka označena pot, primerna tudi za najmlajše, ki že hodijo, vendar jih je potrebno držati za roke.
  • Cena: družinska vstopnica za Slovenski planinski muzej – 13 €
  • Časovno: kolesarjenje 2 uri, hoja do slapa in nazaj uro in pol, obisk muzeja uro in pol

Bi šli na izlet, pa nimate ideje? Prijavite se na enovice!