Družinski mini izlet na Šmartinsko jezero

Če vas pot zanese proti Celju, predlagamo družinski mini izlet na Šmartinsko jezero. S svojo razgibano obalo in zanimivo okolico ter športnimi aktivnostmi, jezero privablja in navdušuje številne sprehajalce, kolesarje, tekače, in seveda štirinožne prijatelje. Je eno izmed največjih umetnih jezer v Sloveniji, ki je nastalo leta 1970 in meri 113 ha vodne površine.

Urejena sprehajalna in učna pot je speljana okoli njegovega zahodnega in zamočvirjenega predela. Mi ga obiskujemo peš ali s kolesom, drugače pa je možen obisk vsekakor tudi z avtomobilom.

Izhodiščno točko sem zaradi lažje orientacije vnesla izhod iz AC (Celje Center). Za Petrolovo bencinsko črpalko zavijete desno in na tretjem krožnem zopet desno. Sledite oznakam za Šmartinsko jezero po ravnini in ko se pripeljete čez mali gozdiček na vsaki strani zavijete ostro levo in nato se po parih ovinkih pripeljete do parkirišča na levi strani. Parkirate lahko tukaj in se sprehodite do jezera po stopnicah navzgor ali pa se zapeljete cca 50 m naprej ter zavijete desno v hrib. Na vrhu je parkirišče, manjša kavarna in igralni park, ki ga vedno obiščemo na koncu »mini izleta«, drugače do jezera sploh ne pridemo.

Mi smo se najprej sprehodili po krožni poti, ki vodi levo mimo igral in kavarne do plavajočega (pontonskega) mostu in ga prečili. Na mostu nujno selfi. Na koncu mostu je Čolnarna Muzelj z gostiščem ob jezeru v senci dreves. Spili smo kavico in pijačo poudarek na »v miru«, saj se je tamala zapodila na igrala. Tukaj si lahko tudi sposodite čoln, pedolino, kajak in se zapeljete na raziskovanje jezera še z druge strani.

Pot smo nadaljevali naprej levo od mostu. Vmes obvezno postanki za hranjenje labodov, račk in seveda obvezno opazovanje ostalih prebivalcev jezera – somov, krapov. Po komandi najmlajše udeleženke si je bilo potrebno spočiti na vsaki, mislim da tretji leseni klopci ob jezeru. Ustavili smo se pri vsaki poučni tabli s podatki o jezeru in življenjem v njem ter jo prebrali. In potem … nešteto vprašanj zakaj, kje, kako …. Ko smo prišli naokoli nazaj do plavajočega mostu, smo zavili desno na prvotno izhodišče do igralnega parka, kjer se je za našo radovednico ustavil čas. Igralni park spodbuja motorične sposobnosti, na voljo so različne stvari za plezanje, guganje….

Pod igrali je parkirana Jezerska Kraljica oz. kar dve ladji. Ena je sicer del gostilne, z drugo pa se lahko ob predhodni rezervaciji tudi peljete po jezeru, medtem ko uživate ob hladni pijači.

Ker smo imeli zraven našega najstnika, smo se mi odločili še za adrenalinsko doživetje in sicer za zorbing (kotaljenje v ogromni žogi) po posebej urejeni stezi, ki je dolga 130 m, na koncu steze pa vas čaka ovinek, ki je baje edini v Evropi. Če si želite tudi vi adrenalina, predlagam da se o odpiralnem času predhodno pozanimate na spletu.

Če želite združiti prijeten sprehod s koristnim znanjem, vsekakor priporočam!

  • Čas hoje: odvisno od število postankov
  • Zahtevnost: nezahtevna označena pot
  • Primeren čas obiska: vsi letni časi
  • Primerna starost otrok: vse starosti
  • Primernost terena: pot je delno lesena in delno posuta s peskom. Primerna je tako za poganjalčke kot za vozičke z velikimi kolesi z izjemo parih delov na katerih je treba po stopnicah (največ 5 stopnic naenkrat).

Bi šli na izlet, pa nimate ideje? Prijavite se na enovice!