Pokopališče školjk

Zemljevid potiZemljevid potiVsako leto, ko gremo na morje, z veseljem iščemo in nabiramo školjke. Tudi, če jih je doma že ogromno, vedno znova nabiramo školjke...ne vem, zakaj, morda nas to sprošča? Kdo ve...

Sama nisem mogla verjeti, ko sem slišala, da imamo na slovenski obali »plažo školjk«. Zato smo se odločili, da gremo še pred poletno sezono pogledat ta slovenski biser. Školjčišče je dobilo ime po obisku Janeza Drnovška l. 2006 – Školjčna sipina dr. Janeza Drnovška. Območje školjčišča je naravni rezervat in dom za različne morske in kopenske živali.

Pot do tja nas je vodila iz avtoceste v smeri Ankarana. Pri Sv. Katarini smo zavili levo (znak se zelo slabo vidi-rumena tabla; na desni strani je ročna avtopralnica in Geaprodukt-prodaja), nato pa naravnost proti marini in nogometnemu igrišču. Tam smo parkirali na urejenem in brezplačnem parkirišču. Do školjčišča pa je potrebno pot nadaljevati peš - držite se leve strani marine. In se je začelo....

Sploh ne veš, kam bi stopil, ko pa je tooooooliko školjk. Hčeri sta bili navdušeni. No, ne rečem, da jaz nisem bila ☺ Takoj sta se zapodili na plažo. Med nabiranjem je bilo pa itak stalno: »mami poglej tole«, »ati, glej kakšna je pa ta«.

Očitno jima je nabiranje školjk in samo vznemirjenje vzelo toliko energije, da je bilo potrebno malo pomalicati. Ker se mi ni zdelo primerno, da bi se usedli kar med školjke, smo si izbrali prostor na pomolu v marini. Lahko se usedete na leseni pomol, lahko pa na aluminijastega (čisto na koncu), vendar vam priporočam eno podlago, ker brez tega ni udobno ☺. Mi smo si podložili »dekco« saj se t´velika rada namaka v morju, pa naj bodo to le noge.

Ker težko tu preživiš ves dan, smo se odpravili še malo naprej (desno od marine) ob obali, kjer je pešpot ter šli raziskat teren oz. Ankaran. Tudi vzdolž obale so bile školjke, ampak manj. Nato smo prišli do lepo urejenega (dvignjena lesena steza skozi travnik) območja. Imenuje se Slan sredozemski obmorski travnik (edini tak travnik v Sloveniji). Nahaja se tik pred kampom. Na tej poti so tudi postavljene table, na katerih so opisane vrste školjk, ki se nahajajo na školjčišču, ter redko rastlinje na travniku. Res lepo! Best selfie spot!!!!!

Pot smo nadaljevali po leseni stezi, skozi manjši gozdiček do kampa. Ker je bila nam neznana, nismo vedeli, v katero smer moramo iti. Izbrali smo levo - »pustolovsko«. Pustolovsko pa zato, ker smo se v kamp splazili skozi strgano ograjo in nato še skozi labirint prikolic (poletna sezona še ni bila odprta). Če izberete pot na desno, pridete do regionalne ceste, kjer pridete do vhoda v kamp in tam nadaljujete pot po kampu do obale.

V kampu smo se nato na obali ustavili na kavici in soku. Poleg lokala je tudi igrišče, kjer se mlajši otroci lahko poigrajo. Ker se ob obali ne pride več naprej, smo se za nekaj časa ustavili kar tu na plaži. Pogrnili smo si našo nepogrešljivo »dekco« in uživali na morskem zraku in sončku. V času (marec) našega izleta je bila močna oseka, tako se je dalo hoditi po delu, ki je načeloma prekrit z morjem. Ker sta punci včasih težko pri miru, smo se sprehodile do konca obale in opazile, da je mogoče priti do bolnišnice Valdoltra kar ob obali. Kot sem že prej omenila - oseka. Tako smo se vsi štirje podali po obali do bolnišnice in tam skozi park do regionalne ceste, po kateri smo se vrnili do kampa. Nato pa po isti poti nazaj do školjčišča. Ker med potjo nikjer nismo naleteli na primerno gostilno ali picerijo kjer bi lahko kaj pojedli, lačni pa tudi nismo bili preveč, saj je bilo vmes dovolj malic, smo se odločili, da gremo na pozno kosilo oz. večerjo kar v naše konce - Pizzerija & Špagetarija Botana Lahovče. Tam je vsa hrana zelo okusna.

Izlet na školjčišče lahko kombinirate še z drugimi izleti na obali, saj vam samo školjčišče ne vzame veliko časa, morda samo dopoldne ali samo popoldne.

Izlet je primeren vse starostne skupine, družine ali pare. Sam ogled školjčišča pa vam vzame pol ure, razen, če jih še naberete, vprašate strica Googla, katere školjke so tu in podobno...se da! Saj veste, zgodbice in pravljice, to imajo naši otroci radi... :)

Cenovni vidik

  • Strošek: kosilo cca 30 EUR
  • Letni čas izleta: skozi vse leto

Bi šli na izlet, pa nimate ideje? Prijavite se na enovice!