Na morje malo drugače

Zemljevid potiZemljevid poti Zakaj bi se vedno do morja vozili z avtom, če se lahko peljemo tudi z vlakom? To je bilo za otroke veliko presenečenje. Šele, ko smo se usedli na vlak, smo jim povedali kam gremo. Itak, da so bili čist »paf«… »Kaj, z vlakom na morje?« »Ja, in to ni prvoaprilska šala« smo rekli. Dan izleta je bil namreč ravno 1.april. ☺

Izlet se je začel s prvim vlakom Ljubljana-Koper (ob 5.50 zjutraj!). Parkirali smo na urejenem parkirišču poleg železniške postaje v Ljubljani. Kupili smo družinsko vozovnico, kar se najbolj splača. Da pa še dodatno privarčujete, vam priporočam nakup kartice SŽ za družine, no, obstajajo pa tudi druge kartice ugodnosti. Če jo boste kupovali na dan odhoda, vam priporočam, da bodite pravočasno pri blagajni (30 minut prej), kajti mi smo imeli celo »štalo«, saj nam blagajničarka ni hotela izdelati kartice, češ, da nima dovolj časa in da bomo zamudili vlak. Po nekajminutnem pregovarjanju nam jo je le izdelala. Brez nje verjetno ne bi potovali z vlakom. Evo pa smo imeli že navsezgodaj zjutraj povišan srčni utrip. ☺ Za otroke je bilo pa vse itak carsko.

6:14, smer Sežana6:14, smer Sežana

Na vlaku ni bilo nobene gneče, tako smo lahko sedeli vsak na svojem sedežu (za 2 osebi). ☺ Sedeži so bili kar udobni, tako da se je dalo zdržati dobri dve uri vožnje. Pot z vlakom nas je vodila le do Divače, kjer smo presedli na avtobus, s katerim smo se nato pripeljali do Kopra (ni pa tako pri vsakem voznem redu). Med čakanjem na avtobus smo imeli tako čas za malico in žoganje. Ja, otroke je treba malo zaposliti, da ni dolgčasa. ;)

Ko smo v dopoldanskih urah prispeli v Koper, smo se najprej sprehodili čez center do lokala ob morju in si privoščili kavico. Prav sproščujojče je bilo piti kavo ob sončku in morskem zraku ter pogledu na morje.

Ker smo imeli pred seboj še ves dan, smo se peš odpravili do Izole (dobra ura hoje). Prav zakon je sedaj, ko je cesta Koper-Izola zaprta za avtomobile, ni tako majhen zalogaj, cca 6-7 kilometrov! Prav zato je fino, da imajo otroci kako skiro, kolo, rolerje... Med potjo so postavljene klopce za počitek, če je pot prenaporna, ali le za uživanje v pogledu na morje, pitniki ter tudi brezplačen wc, ki je bil zelo čist. Na plažo v Izolo lahko pridete čez center ali ob obali mimo ladjedelnice. Ker smo bili še »novi« in se nismo prej pozanimali, smo šli po daljši poti čez center. Ampak tudi to je za nekaj dobro, saj smo se vmes ustavili še v trgovini in kupili mrzlo pijačo ter priboljške. Ob obali, pri svetilniku, je zelo lepa okolica z velikim travnikom, kjer si lahko odpočijete (ne pozabite na »dekco«), tik ob morju imate pa tudi lesen podest za počitek. Na tem mestu vam priporočam, da naredite selfija za spomin, ker je lokacija res lepa, seveda s svetilnikom v ozadju. Tako smo celo popoldne preživeli v Izoli, kjer smo malo poležavali (se je prileglo po dolgi poti) in sončili (ne pozabite na sončno kremo), žogali in »frizbali«, vmes pa si spet privoščili kavico, otroci pa sladoled. Izola je tudi drugače lepa, saj je polna ozkih uličic. Meni osebno je Izola najlepše obmorsko mestece v Sloveniji, gledano na vse (urejenost, dostop do morja, ni prevelike gneče). Ob obali so gostilne in picerije, tako, da če vas zagrabi lakota, z lahkoto najdete kaj za pod zob. V slaščičarni Pri Ekremu pa imajo TOP sladoled. Priporočam!

Ob morčku do morjaOb morčku do morja

V poznih popoldanskih urah smo se počasi odpravili nazaj proti Kopru, na zadnji vlak proti Ljubljani seveda. Ker se nam ni ljubilo peš nazaj, smo se v Izoli usedli na lokalni avtobus. Avtobusna postaja je ob krožišču, poleg turistične agencije in nasproti trgovine Mercator. Vsaj to srečo smo imeli, da nismo lovili še vlaka za nazaj. ☺ Ker smo imeli še dovolj časa in da bi zdržali pot do doma, smo odšli še v otroško naj priljubljeno restavracijo, Mc donalds. ☺ Je čisto blizu železniške postaje. Da smo imeli na koncu še eno skupinsko sliko in to še iz železniške postaje (v Ljubljani zanjo ni bilo časa), smo za fotografiranje prosili kar sprevodnika. Saj ni mogel reči ne taki prijetni druščini. ☺

Nazaj grede pa smo se peljali direktno do Ljubljane, brez prestopanja. Kot da ni bilo že dovolj presenečenj in navdušenj, je strojevodja povabil naše otroke še v kabino, kjer se upravlja vlak. Kakšno veselje in kakšna dogodivščina! Tako je lahko vsak od otrok preizkusil »vožnjo« vlaka ter še malo popiskal. Medtem nam je še razlagal o vožnji vlaka in pravilih. Ni boljšega! Zato priporočam, da se usedete čim bližje strojevodji. En velik LIKE za zaposlene na vlaku. ☺ Vožnja proti domu je tako hitreje minila. Tudi v to smer ni bilo nobene gneče. Z lahkoto smo se ulegli čez 2 sedeža in malo zaspali. V Ljubljano smo prispeli okoli 22.00 ure.

But first...selfieBut first...selfie

Izlet z vlakom traja veliko dlje kot z avtom, ampak ga vseeno priporočam, saj toliko, kolikor doživiš pri tej vožnji, z avtom nikakor ne moreš. Otroci bodo navdušeni. Če težko sedijo pri miru, s seboj vzemite nekaj za zaposlitev (karte, križanke, pobarvanke…) saj je na vlaku dovolj prostora za igranje, na sedežih seveda. ☺ Lahko se pa tudi sprehodijo od enega konca vlaka do drugega.

Splošne informacije in cenovni vidik

  • Izlet primeren v vseh letnih časih, za vse starostne skupine, pare ali družine
  • Z vlakom lahko peljete tudi kolesa (doplačilo)
  • Čas potovanja: cca 2,5 ure v eno smer vožnje
  • Družinska povratna vozovnica: 22,96€ + 7€ kartica SŽ (enkratno plačilo; velja 1 leto)
  • Avtobus Izola-Koper: 2x1,3€, 2x0,65€ (do 4. leta zastonj, do 10. leta polovična)
  • Parking Ljubljana: 8€ (nad 12 ur)
  • Hrana: kakšen sendvič + Mc donalds (cca 15€)

Bi šli na izlet, pa nimate ideje? Prijavite se na enovice!