Dom na Uršlji gori (1680 m)

Zemljevid potiZemljevid poti Zopet smo se odpravili po nove žige za v naše knjižice Dnevnik s slovenske planinske poti, ki se počasi že polnijo. Obenem pa je vsak izlet tudi zelo prijeten in priložnost za družinsko druženje, ki ga preživimo v naravi. Izbrali smo si Dom na Uršlji gori.

Od doma smo se odpravili kar zgodaj (okrog 6h) saj je bilo napovedano lepo sončno vreme in je bolj prijetno hoditi po jutranjem hladu. Bilo je sredi avgusta. Na avtocesti Ljubljana – Maribor smo se usmerili proti Žalcu nato smo se vozili v smeri proti Velenju. V glavnem krožišču v mestu smo nadaljevali v smeri Slovenj Gradca. V bližini črpalke v Slovenj Gradcu smo nadaljevali levo proti Ravnam na Koroškem. V kraju Vrhe smo zavili levo proti vasi Sele in cerkvi sv. Roka. Pot nas je vodila naprej in v križišču malo višje se v levo odcepi cesta proti Poštarskem domu (805m), kjer smo parkirali avto. Vozili smo se kakšno uro in pol. V domu smo dobili tudi žig za Slovensko planinsko pot. No, za ta žig se nismo preveč trudili, ker je bil ravno ob poti. Bo pa drugi malo bolj zaslužen.

Skupaj nam je lepoSkupaj nam je lepo

Od Poštarskega doma nas je smerokaz usmeril proti Uršlji gori po kolovozu. Najprej smo se vzpenjali in po približno pol ure se je pot malo spuščala. Prišli smo do odcepa pešpoti in zavili levo navzgor in nadaljevali po nekoliko slabši poti mimo kamnoloma na desni, nato smo ostro zavili levo na označeno pot na Uršljo goro.

Pot se je strmo vzpenjala in po približno pol ure smo prišli do klopi pri spominski plošči. Tu smo imeli krajši postanek za malo osvežitve. Malo naprej se nam je priključila pot z Ivarčkega jezera.

Raziskujemo goreRaziskujemo gore

Zopet smo nadaljevali levo do naslednjega razpotja, kjer smo se usmerili desno navzgor in po nekaj minutah smo prišli na gozdno cesto, ki pelje na Uršljo goro. Malo naprej se je odcepila pot proti Domu na Uršlji gori. Gozd je postajal vse radkejši in začenjalo se je travnato pobočje na vrhu. Počasi se nam je začel odpirati prekrasen razgled na okolico, planinski dom, cerkev in oddajnike. Hodili smo približno 3 ure.

Od doma smo šli po cesti mimo cerve do oddajnikov in po manjšem vzponu smo prišli do križa na vrhu Uršlje gore – Plešivca (1699m), kjer je seveda obvezno fotografiranje. Od tu je lep razgled na Koroško, Seleško dolino in velik del Štajerske.

Na vrhu smo najrajeNa vrhu smo najraje

Sledi počitek in martinčkanje na sončku. Ko nam postane vroče gremo na ogled cerkve v kateri je prijetno hladno. To je najvišje ležeča cerkev v Sloveniji, ki je posvečena sv. Uršuli. Ko smo se ohladili smo šli po naš drugi zasluženi žig v Dom na Uršlji gori, ki je kar velik pa tudi obiskovalcev je bilo veliko. Za kosilo smo naročili bograč in jabolčni zavitek, kavo in pijačo.

Ko se osvežimo gremo še na kratek sprehod do oddajnikov in nazaj proti cervi in domu in uživamo v razledu. Nato pa nazaj do našega izhodišča pri Poštarskem domu. Nazaj smo vedno malo hitrejši. Domov pridemo pozno popoldne. Izlet je pimeren tudi za manjše otroke, če so navajeni dolgo hoditi.

Pa še zanimivosti (iz vodnika Slovenska Planinska pot):

  • Do cerkve sv. Uršule vodi mnogo poti, a le na eni boste našli vdolbine v skalah, ki so sled stopinj sv. Uršule, ali pa jamice, to so odtisi njenih kolen, in kdor bo vanje stopil, ne bo več čutil bolečin v nogah (po ljudskem izročilu).
  • Po legendi s Pohorja je Uršula pribežala z Jutrovega in se zatekla na Pohorje, kjer pa ni imela obstanka. Vleklo jo je na lepi Plešivec, ki ga je občudovala s Pohorja. Končno se je odločila, da se preseli na Plešivec. Tam pa je srečala povodnega moža, ki je kraljeval v Črnem jezeru. Ker ni prenašal Uršule, se je z jezerom vred preselil k Velikim Kopam na Pohorje, kjer je jezero še danes.

Splošne informacije

  • Izhodišče: Poštarski dom pod Plešivcem (805 m)
  • Čas hoje: 2 h 30 min
  • Ime poti: čez Kozarnico
  • Cilj: Uršlja gora (Plešivec) (1699 m)
  • Višinska razlika: 894 m
  • Višinska razlika po poti: 930 m
  • Zemljevid: Koroška 1:50.000

Bi šli na izlet, pa nimate ideje? Prijavite se na enovice!