Izvir Krke – reke ljubezni

Zemljevid potiZemljevid poti Za lep in energetsko bogat družinski izlet se ni treba zapeljati prav daleč iz Ljubljane. Ko me je mož prvič peljal na izvir naše zares slovenske reke z izvirom in izlivom v Sloveniji, sem bila tako navdušena, da je prelesna slovenska reka postala naš hitri beg v naravo in tišino.

Ne vem od kod se je avtorju nanizanke »Reka ljubezni« porodila ideja za ime, a vem da več kot opravičeno in zaslužno. Pot z jeklenim konjičkom iz Ljubljane nam ne vzame več kot pol ure, dolenjsko avtocesto zapustimo na izvozu za Ivančno Gorico in se potem peljemo po regionalni cesti v smeri Žužemberka in Muljave.

Le nekaj km za Muljavo zavijemo desno in sledimo smerokazom za našo lepotico. Zanimiva je v vseh letnih časih, vsak namreč prinaša svoje barve, cvetove, plodove, vonjave... a zame je najlepša v cvetoči pomladi. Gladina vode niha v suhem in mokrem obdobju in reka ter narava kažeta različne obraze. Naše plutje po reki ljubezni običajno pričnemo pri prvem pritoku Krke, potoku Poltarica. Moje srce najbolj poboža ravno pritok Poltarice, zame je daleč najlepši in energetsko najbogatejši del celotnega izleta. Pritok ustvarja majhne slapove – kaskade, voda pa zaradi pretočnosti ustvarja pravo vodno simfonijo in zvoke, ki pomirijo in sprostijo še tako napeto telo. Povzpnemo se še do - leta 2003 odkrite - kraške jame Poltarice, par kratkih minut hoje od pritoka.

Reka ljubezniReka ljubezni

Peške, na kolesu, z motorjem ali pa s štirikolesno pločevino lahko nadaljujemo pot proti vasici Gradiček, za čigar ime je zaslužen grad, ki je nekoč stal nad izvirom Poltarice. Pot je kratka in kasneje tudi ni veliko možnosti parkiranja, tako običajno avto pustimo na parkirišču pred izvirom Poltarice ter se veselih nog odpravimo skozi vas do Izvira Krke. Veselita se tudi moja glava in želodec, saj prva že ve, da jo na koncu za mizo čaka odlična postrv iz kmečkega turizma Podržaj. Ta opozori nase z veliko tablo na hiši, katero obhodimo. Pestrost izbire domače hrane res ni njihova odlika, vendar pa je ponujena hrana več kot odlična ter cena zares ugodna. Na koncu vasi nas pričaka lepo ohranjen kozolec, opremljen s smerokazi za naš končni cilj. Hvala bogu, da do tja ni več daleč, samo še zavoj na tlakovano pot in Krka bo zablestela pred našimi očmi, kajti moje misli je ukradla postrv iz omenjena kmečkega turizma. A na koncu lepota premaga misli na postrv, saj me kot ponavadi ta neokrnjenost, mir, zelenje in spokojnost čisto prevzamejo.

Neokrnjenost, mir, zelenje in spokojnost tukaj me čisto prevzamejoNeokrnjenost, mir, zelenje in spokojnost tukaj me čisto prevzamejo

Nad samim izvirom Krke se nahaja Krška jama, za ogled katere se tokrat ne odločimo, naša pozornost je že pri hrani. Ogled je možen z vodičem, na tabli pri pritoku Poltarice dobite kontaktno telefonsko številko. Jama je vredna ogleda tudi zaradi 30m dolgega sifonskega jezera.

Ko se naužijemo vseh lepot in vonjav izvira Krke, se po isti poti vračamo, v zavedanju in pripravljenosti dobrot in vonjav za naš želodček. Do parkirišča pred Poltarico bi se lahko vrnili tudi čez polje, na katerega se zavije po prečkanju kozolca.

Izlet je časovno nezahteven, dovolj bo le nekaj dopoldanskih ali popoldanskih uric. Nezahteven je tudi teren, razen samih jam, kar pomeni da že štručke v vozičku lepše sanjajo ob zvokih naše zelene lepotice. Pot bi lahko raztegnili še čez naselje Krka in se potem po krožni poti in glavni cesti vrnili do parkirišča, kar bi nam vzelo skupaj cca 45 min hoda.

Splošne informacije in namigi

  • primerno za vse, tudi za majhne otroke
  • cena postrvi (porcija): 6,5 EUR
  • pot je res nezahtevna, tako bo športna ali že udobna obutev dovolj
  • izlet je zelo primeren tudi če imate na razpolago le 2 – 3 urice, pa še cenovno zelo dostopen
  • best selfie spot: seveda kjerkoli ob prečudoviti reki ☺

Bi šli na izlet, pa nimate ideje? Prijavite se na enovice!