Poletni pobeg pred vročino, na Lovrenška jezera

Zemljevid potiZemljevid poti Lovrenška jezera so na Pohorju zelo priljubljena pohodniška destinacija, ponavadi (če je lep vikend) je obiskovalcev zelo veliko. Jezera ležijo na površini okoli 16 hektarov in jih je kar od 11- 22, odvisno od obsega in trajnosti stoječe vode. Ob najvišjem ležečem jezeru je postavljen lesen razgledni stolp.

Naše izhodišče je bilo iz parkirišča, nad Hotelom Planja, na Rogli. Pot do Lovrenških jezer je urejena in nezahtevna. Mimo zgornje postaje sedežnice smo prečkali smučarsko progo po levi strani, kjer smo sledili oznakam za Lovrenškega jezera. Pot nas je po širokem, dolgem travniku pripeljala do gozda, kjer smo nadaljevali po kolovozu. Če boste imeli s seboj malega nadobudneža, tako kot mi, se vam bo pot časovno malo podaljšala, drugače pa se jo prehodi v uri in pol. V začetku julija se pot podaljša tudi zaradi nabiranja borovnic, kasneje vam »pomaha« tudi kakšna goba. Vmes je potrebno dobro gledati oznake, saj je kar nekaj razpotij.

Prijeten sprehod do jezerPrijeten sprehod do jezer

Čez nekaj časa se je pot začela rahlo vzpenjati in nas po lesenih deskah (zadnjih 100 m) pripeljala vse do lesenega razglednega stolpa pri Lovrenških jezerih. Na stolpu priporočam, da naredite selfie (best selfie spot), saj je razgled čudovit. Na klopci pod stolpom smo se okrepčali, pomalicali, priporočam, da imate s seboj malico iz nahrbtnika. Po leseni potki smo nadaljevali pot do jezer (5 minut). Predel je močvirnat, zato ne bo odveč opozorilo, da čuvajte na svoje otroke, kje bodo hodili.

Nazaj lahko izberemo isto pot ali krožno pot do Mašinžage. Mi smo izbrali slednjo.

Še enkrat po toboganu, pa gremoŠe enkrat po toboganu, pa gremo

Na razpotju takoj za razglednim stolpom smo zavili levo v gozd in sledili oznakam za Pesek. Pot se je spuščala navzdol, ni tako ravna, kot je bila predhodna. Na nekaterih odsekih smo morali biti pazljivi, mi smo namreč našo malo nadebudnico del poti nosili v otroškem nahrbtniku.

Ko smo prišli v dolino, smo prečkali lesen mostiček in že smo bili na spodnjem delu smučišča Mašinžaga. Do sem smo potrebovali slabo uro. Tukaj se lahko poleti čez vikend tudi okrepčate. V času našega obiska so imeli na razpolago samo pijačo in krofe, tako da je tudi tukaj dobrodošla malica iz nahrbtnika.

Pot do vrha smo nadaljevali z vožnjo s sedežnico, kar je za male otroke lahko tudi posebna dogodivščina. Poleti obratuje samo čez vikend, plačilo je simbolična 2 € za odraslo osebo.

Če ste lačni, na vrhu nujno obiščite Pizerijo Planjo, kjer strežejo zelo okusne domače jedi, pa tudi pizze so odlične. Meni so bili najboljši sladko zapečeni štruklji. Zunaj je velika sončna terasa, zraven tudi hiška s toboganom, tako, da je poskrbljeno tudi za otroke.

Zelo prijeten in sproščujoč družinski izlet, priporočam! Če se boste odločili za pohod na jezera z otrokom, bo spodnja pravljica resnično dobrodošla :)

op.: na Lovrencu na Pohorju je prav tako INFO TABLA, kjer je urejena in markirana pot na jezera jasno označena. Vzelo vam bo tri ure in pol in je v kategoriji srednje zahtevnih poti.

PRAVLJICA O JEZERNIKU

Pod Roglo se je nekoč razprostiralo veliko temno jezero, v katerem je domoval povodni mož, ki so ga imenovali Jezernik. Okoli jezera so se sprehajale vile in živali, saj je bila okolica mirna in spokojna.

Globoko spodaj ob Radoljni pa je živel kmet Smodivnik z lakomno ženo Jero. Ta je moža zmeraj, ko je zmanjkalo denarja, pošiljala v okolico jezera sekat največje in najlepše smreke. Ker je Jezernika kot zaščitnika narave to zelo jezilo, je poslal h kmetu svojega palčka Možuha, da mu v zameno za smreke ponudi mošnjo cekinov. To je nekaj časa tako veljalo. Ker pa je lakomna Jera zahtevala vedno več, Jezernik pa te lakomnosti ni hotel več podpirati, je denarja hitro zmanjkalo in je Smodivnik zopet začel sekati okoli jezera.

Takrat je Jezernik opozoril oba z ženo in jima velel, da naj raje gresta domov in prenehata s sekanjem dreves, sicer ju bo doletela nesreča. Jera tega ni hotela verjeti in je moža silila, da je sekal in sekal.

Neke noči pa se je nad jezerom razbesnela strašna nevihta. Jezero je bilo preveč polno in je prestopilo bregove ter odplavilo hišo Smodivnika, lakomno Jero, vse hlode in tudi kmeta samega. Jezernik pa se je umaknil v podzemne vode Lovrenških jezer.

Iz pravljice vidimo, kako lahko lahkomiselnost pri ravnanju z naravo pusti trajne posledice. Avtor: Drago Vresnik, Jezernik, 1986

Splošne informacije

  • Izhodišče: Hotel Planja na Rogli
  • Čas hoje: 3 ure
  • Zahtevnost: nezahtevna označena pot
  • Nadmorska višina: 1520 m
  • Primeren čas obiska: vsi letni časi

Bi šli na izlet, pa nimate ideje? Prijavite se na enovice!