Skok na Stari grad v Kamnik

Zemljevid potiZemljevid potiBil je petek, prekrasen dan, po naključju sem delala od doma in ob 14h že večino zaključila. Pa sva si rekli s kolegico, greva se razmigat! Na Stari grad, s psi! Počakali sva še hčerko, da je prišla iz šole in čez dobrih 15 minut smo že »lezle« v hrib...na Stari grad v Kamniku.

No, saj ne, da je hrib tako strm (primeren je za vse otroke, že od nekaj let naprej in ni predolg), a že se nanj odpraviš po »nestandardni« poti, potem grizeš kolena. Po prvem šoku, ko smo namenoma zgrešile standardno in urejeno pot (ki štarta nasproti mosta čez Kamniško Bistrico, pri trgovini Spar, kjer lahko tudi parkirate), so se začeli užitki. Narava, mir, mlinčki, dobra družba. Kaj pa še hočemo več? Tudi psa sta bila kar hitro utrujena, predvsem zato, ker je bil kar vroč aprilski dan in vročine še nista bila vajena. Zato sta se odžejala pri mlinčkih, za katere prostovoljno in entuziastično skrbi gospod iz Kamnika, ki se na Stari grad odpravi vsak dan, dodal je še palčke in nekaj pravljičnih likov, ki so dobrodošlo presenečenje za otroke.

Pot na Grajsko teraso in razgled na ciljuPot na Grajsko teraso in razgled na cilju

Cilj je na nadmorski višini 577 metrov. Na vrhu je simpatična in po novem čisto prenovljena gostilnica z grajsko teraso, ki ima prekrasen razgled na vse strani. Tako rekoč 360-stopinjski razgled vam odpre pogled vse do Ljubljane in na drugi strani do vršacev v Kamniško-Savinjskih Alpah. Prekrasen pogled.

Na grajski terasi smo si privoščile osvežilno limonado, hčerka celo palačinke, psa pa sta dobila svojo dozo tekočine (seveda vode).

Veselje in martinčkanje, 557 m bližje soncuVeselje in martinčkanje, 557 m bližje soncu

Stari Grad predlagam vsem, tudi družinam, saj ni naporen vzpon. Mislim, da traja cca 35, morda 40 minut. Vključno s pijačko in oddihom ob dih jemajočih razgledih na vrhu, bi predlagala Stari Grad za dopoldanski ali popoldanski izlet. Če ga želite združiti s klasičnim kosilom v dolini, pa priporočamo gostilno Repnik (odpeljete se malce naprej, ven iz Kamnika v smeri proti Tuhinjski dolini, v Vrhpolju na desni strani jo boste našli), lahko pa tudi gostišče Orel (ki je na poti v Kamniško Bistrico).

Best selfie spot: razgledna grajska terasa na vrhu.

Bi šli na izlet, pa nimate ideje? Prijavite se na enovice!