Čudovito popotovanje v magični svet Harryja Potterja

Zemljevid potiZemljevid potiKdo ne pozna Harryja in njegovih dogodivščin naj dvigne roko!

… Se mi je kar zdelo. No, moji dve punci sta obsedeni z njim, sploh starejša, saj je rasla skupaj s čarovniki v zgodbi, poleg tega pa je še filmska navdušenka. Zato se nisem mogla spomniti boljšega izleta kot pa enodnevnega pohajkovanja po Warner Bros studijih.

Z nizkocenovnim prevoznikom Easyjet smo v petek z Brnika odletele v London (bile smo v času "krompirjevih" počitnic), kjer smo spale v zelo poceni hostlu zraven katedrale St. Paul`s. Odlična lokacija in tudi blizu mosta čez Temzo, ki so ga postavili samo za potrebe snemanja. Pristale smo popoldan, zato smo šle še isti dan malo po centru Londona in v šoping, čisto na wanderlust varijanto, ter na večerjo ob reki Temzi. Naslednje, že težko pričakovano jutro, pa smo tekle na Victoria coach station, kjer nas je že čakal naš avtobus. Vstopnice sem kupila prek spleta že več mesecev vnaprej, vzela pa sem bestseller karto, ki vključuje prevoz in ogled studia.

Iz Londona do WB studiev, ki so v Leavesdenu, smo potrebovali dobro uro vožnje. Tam te na vhodu pregledajo, kakor na letališču, zato pazite, da ne boste imeli s seboj kaj čudnega. ;P Za vse skupaj (z vožnjo) boste potrebovali dobrih sedem ur, zato predlagam, da si vzamete cel dan časa.

Harryjeva soba pod stopnicami in Velika dvoranaHarryjeva soba pod stopnicami in Velika dvorana

In kooončno se je začel tako težko pričakovani sprehod skozi domišljijo J.K Rawling ter ustvarjalcev filma. Najprej so nas zbrali v temno sobo, v kateri je stal vodič. V nekaj minutnem zeelo smešnem (kakor stand up) predavanju smo izvedeli o ustvarjalcih ter začetkih zgodbe. Gospod je govoril, na stenah pa so se prikazovale slike in videi. Kasneje smo šli v majhen kino, v katerem smo gledali izjave igralcev ter kratek prikaz ustvarjalnega procesa od začetka do konca. Po končani predstavitvi se je platno dvignilo in za njim so stala “full-size” vrata oz. vhod v Veliko dvorano (The great hall) čarovniške šole, Bradavičarke. Od tam naprej smo šli sami, v lastnem tempu, super pa je dejstvo, da lahko snemate in slikate po lastni želji, kar vam pade v oči.

Rekviziti in kostumiRekviziti in kostumi

Vstopili smo torej v Veliko dvorano, ki v resnici niti ni tako velika. :P Vse je bilo postavljeno tako kot v filmu, samo igralci in posebni efekti so manjkali. Tukaj govorim o začaranem stropu, značilnem za to dvorano. No, mi smo videli studijski strop, bilo pa je zelo fascinantno doživeti prave dimenzije, saj si sploh ne predstavljamo kako dobro imajo izračunane proporce, kote in vse, da na filmskem platnu ta dvorana izgleda tako veličastno in magično. Like iz filma pa so predstavljale oblečene in postavljene lutke. Close enough! Vmes so se predvajali zvočni posnetki z razlago o tem, kako so tam snemali, zasnovali strop itd. Pot nas je naprej vodila v garderobo in masko. Razstavljeni so bili vsi kostumi, lasulje in pripomočki, značilni za posamezen lik. Najbolj nam je v spominu ostal kostum, zdaj na žalost že pokojnega, Alana Rickmana (Ravsa), ki je tudi edini, ki se v filmih ne spreminja (preoblači). Zraven vsake take postojanke so monitorji na katerih se vrtijo izseki iz Behind the scenes ali pa The making of HP, ampak, če bi vse cele poslušali, bi hodili pet ur. Prišli smo torej v ogromen prostor, v katerem so postavljene različne scene, npr.: Gryffindor dorm rooms—dijaške sobe ("best selfie spot" pa je pred živo sliko debele gospe, ki odpira vrata v Griffindor sobe), znamenite stopnice, portal v in kabinet ravnatelja Dubledorja, Ravsova učilnica za kuhanje napojev, ogromna ura, Hadrigova koča, del ministrstva, Harryjeva soba pod stopnicami, leteči avto …

Best selfie spot...z Debelo gospoBest selfie spot...z Debelo gospo Vse pa je postavljeno tako kot v filmu, samo domišljijo moraš uporabiti pa si tam. Tudi začarani predmeti, npr. škarje, palice in kuhalnice se premikajo same od sebe, da se lahko igraš, kot da si jih ti ravnokar začaral. Wingardium leviosa! V isti dvorani je tudi green screen postojanka z metlami in Hagridovim motorjem. Naprej smo šli po poti kreativnih začetkov, vse od risb, arhitekturnih skic ter malih in velikih maket, do največje makete Bradavičarke. V njej se celo prižigajo in ugašajo luči, saj so jo uporabili za snemanje zunanjosti šole, ki so jo potem računalniško preuredili. Ta del nam je bil zelo zanimiv, saj šele ko to vidiš, dobiš občutek o realnem obsegu tega dela in natančnosti ter preračunljivosti, ki je za to potrebna. V bistvu niti ne moreš dojeti! Naprej smo šli v še bolj kulsko sobo, v kateri so bili kostumi, maske in cele pošasti v naravni velikosti! To je special effects soba, v kateri lahko na lastne oči vidiš vile, gobline, vreščeče rože, Thestrala z mladičkom in Žrebokljuna! Nekateri so celo animirani in izgledajo kot živi. Bilo je noro, v glavnem! A ni še konec! Še zdaleč ne…Sprehodili smo se po animirani ulici Diagon alley! In izstopili na dvorišče, na katerem so bile razstavljene tudi stavbe in predmeti, ki so v filmu zunaj. Videle smo Godric’s hollow in Harryjevo rojstno hišo, lesen most, po katerem v zadnjem delu lovijo Rona in ga porušijo, Knight avtobus, ogromne šahovske figure, hišo na 4 Privet drive, v kateri je Harry odraščal s stricem in teto, itd…

Dumbledorjev kabinet, Baziliskova vrata in okameneli bunkeljni v Ministrstvu za čaranje Dumbledorjev kabinet, Baziliskova vrata in okameneli bunkeljni v Ministrstvu za čaranje

Ravnoprav hitro smo hodile, da smo v času kosila prišle do kantine v studijih. Tam smo pomalicale (tudi svojo hrano imate lahko sabo) in šle hitro naprej. Poskusite lahko pivo iz filma, Butter beer, a mi ga nismo, saj je bila vrsta predolga. Šle smo raje naprej, v še eno veliko dvorano, ki je predstavljala železnico. Na peronu 9 in 3/4 se lahko slikate, kako z vozičkom tečete v steno, vstopite na vlak Hogwarts express, v katerem so kabine, tako kot v filmu in vsaka je v stilu enega dela. Na postaji je tudi mala trgovinica v kateri lahko kupite palice, sladkarije, in vse kar je takega v filmu. Za konec pa še razstava rekvizitov, kot so Harryjevo sprejemno pismo, Marauderjev zemljevid in učbeniki ter knjige. Noro je dejstvo, da so vse to morali res napisati, vsako etiketo ali nalepko na napojih in knjigah.

Hogwarts express, kostum profesorja Lupina in Diagon alleyHogwarts express, kostum profesorja Lupina in Diagon alley

Zadnja postojanka je bil seveda gift shop. Ogromen, imajo pa vse kar ti srce poželi. Vsaka si je lahko izbrala eno stvar, mlajša je vzela Hermionino čarovniško palico, starejša pa Griffindor majico.

Ko smo cele navdušene hodile nazaj na avtobus pa nas je na pakirišču še presenetila lisica. Zelo razburljiv dan in vreden vsake minute ter funta. Sanjski izlet za filmske navdušence!

Cenovni vidik

  • Bestseller karta: Ogled WB Harry Potter studijev in prevoz iz Londona: 88 EUR
  • Behind the scenes in ogled studia, družinska karta (ki je me nismo vzele, ker smo bile 3): 332 EUR
  • Letalska karta Easyjet iz Ljubljane v Luton London: 50 EUR/osebo
  • hostel JHA London St.Paul`s: 20 EUR/noč/osebo

Bi šli na izlet, pa nimate ideje? Prijavite se na enovice!