Gremo na štruklje na Kofce!

Zemljevid poti Zemljevid poti Slike štrukljev s Planinskega doma na Kofcah so nas že dolgo vabile, zato smo se v začetku septembra končno odločili, da jih moramo res poskusit tudi mi. Žal nam vreme ni bilo naklonjeno, tako da smo uživali le v slastnih štrukljih, v razgledu, ki naj bi bil pa žal ne. K sreči (verjetno tudi zaradi vremena) nismo naleteli na gužvo, ki je ob lepih poletnih dnevih kar stalnica.

Štartali smo pod kmetijo Matizovec, kjer je veliko brezplačno parkirišče. Pot je res dobro označena, koče nikakor ne morete zgrešiti. Umirjene hoje je približno uro in pol, določeni deli so mogoče malo strmi, a nikakor ne nevarni ali izpostavljeni. Večina poti poteka skozi gozd (nazaj grede smo nabrali tudi nekaj gob ☺ ), koča pa stoji ravno nad gozdno mejo.

Planinski dom je lepo urejen, postrežba prijazna, hrana odlična, le nanjo se čaka kar dolgo. Znameniti štruklji stanejo od 5 do 6 eur, lahko naročite sladke, slane ali kombinacijo različnih okusov. Ponujajo seveda tudi ostalo hrano, značilno za planinske koče (jota, ričet, pasulj, žganci, juhe,…). V bistvu je izbira precejšnja za razliko od koč, ki z avtom niso dostopne (no, to ne pomeni, da se lahko tudi vi z avtom pripeljete na štruklje!)

Pot na KofcePot na Kofce

Ker z izletom zaradi vremena nisva bila potešena, sva se z možem med tednom še enkrat odpravila na Kofce ter naprej na Veliki vrh. Želela sva se prepričati o razgledu ter osvojiti še kak višji vrh v okolici. Vreme je bilo čudovito, brez oblačka, greben Košute je prejšnji dan tudi pobelil sneg, tako da je bilo res idilično. Razgled je res prekrasen. Slika pove več kot tisoč besed!

Od doma se naprej lahko odpravite tudi naravnost na Kofce goro, pot na Veliki vrh se odcepi levo, desno na grebenu pa pridemo na Malo in Veliko Kladivo.

Dom na KofcahDom na Kofcah

Izlet smo še enkrat ponovili družinsko, ravno tako v prekrasnem vremenu in uživali v čudovitem razgledu na klopci pri križu, po poti 15 min. naprej od doma.

Kofce ležijo pod zahodnim delom grebena Košute v Karavankah. Ponujajo prekrasen razgled na Kamniško-Savinjske Alpe s severne strani, na Begunjščico, ki je na drugi strani Tržiške doline ter na del Julijcev v ozadju.

Splošne informacije

  • Izhodišče: Kmetija Matizovec
  • Čas hoje: pozimi najmanj ena ura, mi smo hodili uro in pol
  • Zahtevnost: nezahtevna označena pot
  • Nadmorska višina: 1488 m
  • Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000

Bi šli na izlet, pa nimate ideje? Prijavite se na enovice!