Velika planina

Megla, ki se v zimskem času večkrat zadržuje v Ljubljanski kotlini, lahko prinese depresivno vzdušje. Takrat si želim le svežega zraka in žarek sonca. Kako ga dobim? Tako, da na Veliko Planino odhitim. Primerna za stare in mlade, čudovita v vsakem letnem času (prek kamere v živo lahko vedno preverite trenutne razmere na vrhu). Če nameravate tja v aprilu, boste lahko občudovali vijolično travniško preprogo žafrana, ki začara!

Hmm...kam pa zdaj?Hmm...kam pa zdaj?

Naše izhodišče je vedno pri Kranjskem Raku ali malce višje pri kamnolomu, kjer je urejenih več parkirnih mest. Lahko se na planino seveda odpravite tudi z gondolo, ki je sploh za otroke zelo privlačna (družinska vozovnica za nihalko pride 30 EUR). A ker smo na planini dokaj pogosto, je z dvema otrokoma nihalka (+ sedežnica, če se želite odpeljati še višje, do Zelenega Roba), kar visok strošek. Za enkraten izlet menim, da je vredno osrečiti otroke z dodatno dogodivščino. Gondola med vikendi vozi različno, odvisno od sezone.

Hoje od Kranjskega Raka do Jarškega doma (kjer se vedno ustavimo na čaju in malici) je približno uro in pol. Pot ni zahtevna in jo z lahkoto premaga že 5-letnik. Izlet obvezno podaljšajte še do Planšarskega naselja, kjer je tudi kapela Marije Snežne in Preskarjev muzej in od koder se odpirajo čudoviti pogledi na Kamniško-Savinjske Alpe (best selfie spot). Do vrha Velike Planine, ki se mu reče Gradišče, na višini 1666 m, vas loči le še pol ure.

V Jarškem domu nam vedno prijazno posrežejo z domačim čajem, sveže kuhano kavo in toplim obrokom na žlico (ričet, jota, pasulj, golaž) ali vilico z nožem (pečenica z zeljem, sirovi štruklji, jabolčni zavitek). Cena na osebo je od 5 do 10 EUR, ne pričakujte pa pomfrija z dunajcem in podobno. ☺ Lahko pa se ustavite tudi v Črnuškem ali Domžalskem domu ter Zelenem robu. Pohajkovanje po Planini se lahko zavleče na več ur in po želji lahko izlet podaljšate na ves dan, kot želite. Nam se to zgodi kar pogosto.

Prelepo in zelo okusno!Prelepo in zelo okusno!

Pozimi so poleg zimskih oblačil obvezne tudi sanke in pot navzdol bo minila hitreje pa še bolj bo zabavno. Če je snežna odeja dovolj visoka, so odprte tudi smučarske proge, večerno sankanje... Poleti pa so za najmlajše seveda najbolj zanimive krave. Takrat lahko pri pastirjih kupimo sveže mleko, sir in skuto. Pogosto si ob vsakodnevnem vrvežu zaželim slišati le zvonca krav, mukanja in čudovite pokrajine, kjer si spočijem oči, otroka imata pa tudi dosti dela. Izlet na Veliko Planino je lahko res poceni, z veliko doživetji za telo in dušo.

Možen je tudi najem koče. Mi smo prenočili sicer samo enkrat poleti in ni lepšega od jutranje tišine, ko slišiš le zvon krav ter ptičje žvrgolenje. Zeeelo priporočam mladim družinam v vseh letnih časih, vijolično obarvane travnike žafrana pa na Veliki Planini lahko doživite nekje od sredine aprila naprej (odvisno od leta sicer, spremljajte)!

Bi šli na izlet, pa nimate ideje? Prijavite se na enovice!