Hrib opic, predstava z orli in Minimundus!

Zemljevid potiZemljevid poti Ste vedeli, da obstaja cela gora makaki opic nam skoraj pred nosom? Vsak bi si mislil, “ma kaki!” Ampak je res! Sigurno poznate te kepe dlake z rdečimi obrazi, ki se pozimi rade namakajo v termalnih bazenih na Japonskem, od koder izvirajo. Vse se je začelo leta 1996, ko so iz Japonske v Avstrijo (blizu Beljaka) naselili 39 makaki opic. Zdaj jih je na hribu, kjer živijo, že 160, najboljše pa je to, da se lahko prosto gibajo po parku in med obiskovalci.

Affenberg (hrib opic)

Ko sva puncam povedala, da gremo gledat opice in ujede, ki so povrhu še spuščene in to le dobro uro stran, sta bili več kot navdušeni!

Ta celodnevni izlet mi je predlagala kolegica in slišalo se je tako noro, da smo se nekega lepega dne samo usedli v avto, vtipkali v navigacijo Affenberg Landskron , Schloßbergweg 18 in šli na pot. Čez dobro uro smo že parkirali v vasici Landskron, blizu Beljaka. Parkirate lahko direktno pred vhodom v park ali pa si vzamete malo več časa in svoj konjiček pustite pri ribniku, ki je od hriba oddaljen le deset minut hoje.

Hrib opic so ustvarili z namenom, da jih zaščitijo, saj so zaradi divjega lova ogrožena vrsta in nas poučijo o teh včasih svetih živalih. Na hribu se jim namreč vsako leto skoti okrog deset mladičev. Park je privaten in shaja samo iz vstopnin.

Paziti morate na odpiralne čase, saj je odprto le od 1. aprila do 1. novembra. Ogledi se vedno začnejo ob pol desetih in se ponavljajo vsako uro, razen med junijem in septembrom, ko so vodeni ogledi na vsakih 20 minut. Sprehod skozi gozd je zelo poučen, nenaporen in primeren za majhne otroke, traja pa 45min.

Nujno imejte osebne predmete spravljene na varnem, saj makaki zelo radi kaj ukradejo. :P Opic je dovolj, zato jih boste sigurno opazili, oziroma vas bodo nase opozorile kar same, z dretjem, ploskanjem in skakanjem po drevesih. Ker so proste, kletk ne poznajo, zato se sprehajajo tudi med skupino in sedijo na ograjah le meter stran! Poleti jih lahko tudi opazujete med plavanjem in potapljanjem v vodi. Tako si jih res dobro in od blizu ogledate, seveda pa se jih je prepovedano dotikati, razen, če si nujno vsaj teden dni prej ne rezervirate zaseben ogled parka, ki traja skoraj dve uri in vam omogoča pogled “behind the scenes” in hranjenje makakov. Pozor! Med sezono so taki ogledi možni le ob osmih zjutraj.

Nepozabno, bližnje srečanje z opicamiNepozabno, bližnje srečanje z opicami

Adler arena (predstava z ujedami)

Ko smo se nasmejali in poslikali vse, kar je bilo možno, smo šli naprej k sosedom, na Burg Landskron (grad), kjer lahko v Adler Areni uživate v predstavi z ujedami. Mislim, da se je otrokom to posebno doživetje še bolj vtisnilo v spomin, kot Affenberg, namreč v 40 minutni predstavitvi orlov in drugih ujed smo lahko videli te čudovite ptice med prostim letom, doživeli njihovo neverjetno hitrost in natančnost pri hranjenju in lovljenju plena ter celo občutili veter njihovih kril, ko so poleteli med nami. Seveda pa vas med tem sokolar tudi pouči o življenju in značilnostih teh deloma ogroženih živalih. Po predstavitvi si lahko ogledate tudi edini evropski park ptic ujed in naredite en super 360° selfie, na razglednem stolpu. Pazite le, da boste tam pol ure prej, da si rezervirate dober sedež v areni in nujno pse na vrvico!

Za te dve posebni izkušnji boste porabili maksimalno 3 ure, zato smo šli mi še v Minimundus v Celovcu! Peljali smo se samo pol ure in že smo bili na vhodu v svet v malem. Do takrat smo bili že tako lačni, da smo jedli kar fast food na stojnici pred Minimundusom. V parku je sicer restavracija, a smo predvidevali, da draga, zato smo jedli zunaj. Če boste v podobni situaciji, odsvetujem fast food na stojnicah, ker ni bil vreden niti evra, zato raje poiščite restavracijo na poti . Če “izletnikujete” s psom, ne pozabite na povodec!

Veličastno!Veličastno!

Minimundus

Minimundus je spet nekaj urni sprehod, na katerem obkrožite svetovne znamenitosti. Če imate zelo majhne otroke, dvomim, da bodo zdržali celo pot po Minimundusu. Detajlno in nekje tudi interaktivno si lahko ogledate 156 miniaturnih modelov iz več kot 40 dežel, v merilu 1:25. Po novem pa imajo še notranji prostor zanimivih doživetij, predvsem za otroke, v katerem imajo tudi “selfie spot”, kar na vrhu piramide. ;)

Super se mi zdi to, da z obiskom parka podpirate otroke in mlade s Koroške, saj je v lasti društva Rettet das Kind Kärnten.

Minimundus se odpre 23. marca, Affenberg in Adler Arena pa 1. aprila, zato toplo priporočam vse troje za spomladanski celodnevni izlet na Avstrijsko Koroško. :)

Minimundus!Minimundus!

Cenovni vidik:

  • Affenberg: 6-13 EUR, družinska karta (2+2): 34 EUR, zaseben ogled: 130 EUR (nujna rezervacija)
  • Adler Arena, Burg Landskron: 6-12 EUR, plačate lahko samo v gotovini
  • Minimundus: 10-19 EUR

Bi šli na izlet, pa nimate ideje? Prijavite se na enovice!