Skrivnostno podzemlje Pece

Na televiziji smo videli prispevek o kolesarjenju, kajaku in super izletu v podzemlju Pece, po bivšem mežiškem rudniku. Takoj je padla odločitev: gremo tja. Sicer nismo šli na kolesarsko turo, mi smo si želeli ogledati rudnik s kajaki. Najprej me je šokiralo, ker se je potrebno na turo najaviti! Datumi so kar zasedeni (večinoma vikendi), saj sprejemajo manjše skupine, do 10 ljudi. Torej predhodno jih pokličite in se najavite ter ne pričakujte, da boste dobili termin v soboto, če boste klicali v ponedeljek...ta izlet je potrebno planirati več tednov vnaprej. Ker gre za izlet, na katerega vreme ne vpliva, to ni tak problem, treba si je le vzeti čas in se odpeljati v Mežico.

Pripravljeni? Pozor...gremo!Pripravljeni? Pozor...gremo!Zanimivo, v teh koncih smo bili prvič. Prijetna vožnja je zato hitro minila. Napovedani smo bili ob 11h, torej smo šli od doma že ob 8h. Spomnim se, da sem dala za vstopnino (za dve odrasli in eno otroško vstopnico) kar 126 EUR. Malce sem bila sicer presenečena, ampak verjemite, da je bilo vredno vsakega centa. Za ta izlet potrebujete vsaj 3 ure časa (samo v jami!) in je res pravo knapovsko doživetje. S seboj imejte topla oblačila in nekaj za preobleči, če vam slučajno kdo cmokne v vodo. Iz teh rovov, po katerih se zdaj turisti ležerno vozimo s kajaki, so v treh stoletjih skopali kar 19 milijonov ton svinčeve in cinkove rude in skopali kar prek 800 kilometrov rovov! Noro, kajne? In fino jih je spoznati. Pot se začne s čisto pristnim rudarskim vlakom, ki nas je kar 15 minut vozil globoko v notranjost. Kakšen mir, kakšna tišina! Nisem si predstavljala, kako so lahko delavci (v najboljših časih rudnika jih je bilo kar prek 2000) kar celotni delovnik preživeli notri, in to vsak dan! Noro. Takrat se zavem, kako lepo nam je in kako lepe službe imamo...leta 1988 so rudnik zaprli in dandanes je varen za obiskovalce ter pod okriljem UNESCA.

Raziskovanje podzemljaRaziskovanje podzemlja

No, mala je fascinirana že nad vlakcem, še bolj pa nad hojo po rovih (dobili smo vso potrebno opremo in visoke škornje, mimogrede: bili smo 600 metrov pod zemljo) in vodi, ter nato nad vožnjo s kajaki, kjer te kar prepustijo. In ostaneš sam...kar malce strašljivo je bilo. Lahko pa podoživiš pravi »knapovski šiht in še malico«! Res super! V resnici je vedno nekje blizu vodnik, ki predstavi tudi rudnik, kamnine. Sicer ne tako privlačno za majhne otroke, a ne traja tako dolgo, da ne bi zdržali. Opozarjam, da se je potrebno tudi peš spuščati kar dober del poti in prebroditi boste morali kar lepo število stopnic, zato izlet za otroke, mlajše od 6-7 let, po moje ni najbolj primeren. Naša nadebudnica je imela 12 let. Ravno prav, da »jamranje« pač ni več dovoljeno ☺

Kolesarjenje v podzemlju!Kolesarjenje v podzemlju!Kosilo? NI bilo potrebno, ker je bila knapovska malica kar obilna ☺ tako, da smo se kar podali naprej, v sosednjo Avstrijo. Na poti smo obiskali najtoplejše avstrijsko jezero Klopeinersee (Klopinjsko jezero), ki je kot Portorož v malem, a to je že druga zgodba ☺ še pride. V Slovenijo smo se vrnili prek Jezerskega in se še iz avta naužili lepot naše prelepe Slovenije.

»Globoko pod zemljo, kjer plešejo škrati, se začenja svinčeva in cinkova pot stoletij prelitega znoja in žuljev. In če boste za trenutek obstali, če boste imeli srečo, se vam bo v kotu temnega rova pokazal »bergmandelc«, slišali boste zamolkle udarce kladiv in krampov izgubljenih duhov rudarjev...«

Zelo prijeten, celodnevni izlet. Priporočam!

Bi šli na izlet, pa nimate ideje? Prijavite se na enovice!