Koča na Dobrči (1478 m)

Zemljevid potiZemljevid poti

Na ta zimski pohod sva šla sama, brez otrok, ker je bil takrat minus. Od doma nisva želela iti prezgodaj, zato sva počakala sončni vzhod. Šla sva okrog osmih, na avtocesto Ljubljana-Jesenice, ven na izvozu za Ljubelj in naprej proti Tržiču. Pred črpalko sva zavila desno in nato takoj levo (smer Begunje) ter se peljala proti vasi Brezje pri Tržiču, kjer je možno parkirati v bližini cerkve. Vozila sva dobro uro.

Priporočam, da se toplo oblečete, ker je res mrzlo in piha. V nahrbtniku sva imela še dodatna oblačila. Povsod je kar nekaj snega in je prava zimska idila. *-*

S parkirišča nadaljujte peš, proti Begunjam, do mesta, kjer se pot začne spuščati in se v desno odcepi cesta, ki vodi na Bistriško planino in Dobrčo. Po nekaj minutah hoje v križišču zavijte levo, v smeri Dobrče. Kakšno minuto boste hodili po nekoliko slabši cesti, a se kmalu že začne pešpot, ki je markirana in se nadaljuje ob ograji. Po 20ih minutah boste prispeli na širok, a strm kolovoz. Hoja po snegu je kar malo naporna, kljub temu, da je pot že shojena. Ko pridete do gozda zavijte ostro desno, kjer vas strma pot vodi skozi gozd. Po 15ih minutah pridete do korita za živali in se obrnite v levo ter počasi vzpenjajte, dokler ne prispete na manjše sedelce med vrhom Vaško na desni in pobočjem Dobrče na levi strani.

Od tam sledi kratek vzpon, nato se pot nadaljuje po gozdni cesti (ki se tu konča). Po poraščenem grebenu se vzpenjajte vse do vzletišča jadralnih padalcev, ki se nahaja na južnem pobočju Dobrče. No, v tem času tu ni bilo nobenega. Je pa tukaj že prekrasen razgled na Gorenjsko in the “ultimate selfie spot”.

Zimska idila in selfie spot!Zimska idila in selfie spot!

Tu se v desno odcepi široka pot, ki vodi proti Lešanski in Bistriški planini. Midva sva nadaljevala naravnost ob robu gozda, nato pa se vrnila v gozd in se cikcak razmeroma hitro vzpenjala na višino približno 1400 m ter prečkala kolovoz. Malo višje pridete do razpotja, kjer se z desne priključi pot z Lešanske planine in se naravnost nadaljuje proti vrhu Dobrče, midva pa sva nadaljevala levo, v smeri Koče na Dobrči. Hodila sva po pobočju Dobrče, proti zahodu. Ko pridete iz gozda in se začne razgledna Pogorska planina, že lahko vidite kočo, le da se še malo spustite in ponovno vzpnete, da pridete do nje.

Od tu je prekrasen razgled v dolino, vidi se cela Gorenjska, Bled, Julijske Alpe s Triglavom, v Ljubljanski kotlini pa je bila megla. Hodila sva približno 3 ure.

Posediva pred kočo in se malo martinčkava na soncu. To je najlepše v planinah, ko prideš do koče in da je ta seveda tudi odprta. Po poti nisva srečala veliko planincev, jih je pa bilo kar nekaj v koči, kljub snegu, ki ga je bilo na vrhu kar do kolen. Pa seveda na žig ne smeva pozabiti! :P

Končno na cilju!Končno na cilju!

Jedla sva sirove štruklje, ki so bili zelo dobri! Zraven pa še malo žganja, da se ne bi prehladila ter pivo za žejo. Pa nujno še kavica!

Zasluženo kosilo in požirek osvežujočega....Zasluženo kosilo in požirek osvežujočega....

Izlet priporočam pozimi kar za cel dan, saj sva hodila dlje kot je markirano. Poleti pa bi bil lahko tudi poldnevni izlet za tiste bolj hitre. Pot je primerna tudi za otroke, vandar za mlajše poleti, pozimi pa za malo starejše.

Koča na Dobrči (1478 m) je stalno odprta v poletni sezoni (od 15. junija do 15. septembra), sicer pa ob sobotah, nedeljah in praznikih. Upravlja jo Planinsko društvo Tržič. Nahaja na razgledni vzpetini, Kresu (tukaj so ob turških vpadih kurili kresove), na zgornjem robu, pretežno poraslega južnega pobočja Dobrče, pol ure pod vrhom, ki se glede na kočo dviga severovzhodno. Vmes je neporaščen dol s Pogorsko planino (planšarija in lovska koča), do koder je speljana gozdna cesta, ki je precej nižje zaprta z železno zapornico. Izpostavljena lega omogoča širok razgled po gorenjski ravnici z Blejskim kotom in prekrasen pogled na osrednje Julijce s Triglavom.

Splošne informacije

  • Izhodišče: Brezje pri Tržiču (677 m)
  • Čas hoje: 2h 30min.
  • Zahtevnost: Lahka označena pot
  • Višinska razlika: 801 m
  • Zemljevid: Karavanke — osrednji del 1:50.000

Bi šli na izlet, pa nimate ideje? Prijavite se na enovice!