Postojnska jama in Predjamski grad - družinski izlet v preteklost

Seveda je lepo, če se tudi Slovenci kdaj odpravimo v biser jam, Postojnsko jamo. Pravijo, da je »kovačeva kobila vedno bosa«, zato je res prav, da otroci vedo, kako »izgleda« Postojnska jama, eden biserov naše dežele, kajne? Mi smo celodnevni družinski izlet združili še z obiskom Predjamskega gradu, ki sam po sebi pripoveduje tako lepo pravljico, da se otroci takoj poistovetijo z življenjem v tistem času in vlogo princesk in princev ☺

Torej ne prezgodaj smo krenili najprej v Postojnsko jamo, kjer smo kupili s Pika kartico kupili cenejšo družinsko vstopnico. V času zimskih šolskih počitnic sicer pripravijo posebno promocijsko ceno za družine in sicer lahko cela družina obišče jamo za le dobrih 51 EUR, pa sta v tej ceni poleg staršev še dva otroka do 15 let. Kar v redu.

Raziskovanje po Postojnski jamiRaziskovanje po Postojnski jami

Postojnska jama je res fina destinacija, ker jo dejansko lahko obiščeš v vsakem vremenu, v jami je namreč konstanta temperatura: 8 – 10 stopinj. Ko smo bili poleti, smo se notri hladili, pozimi pa greli ☺ (no, jakne in topla oblačila ter kape so obvezne, saj boste v jami vsaj 2 uri in tudi na vlakcu kar zamrazi). Seveda je bila »oh in sploh naj« vožnja z vlakcem. Kar 5 kilometrov (od skupnih 24-ih) rovov in galerij ter veličastnih dvoran pač ne moreš »obdelati« peš. O jami sami ne bom govorila, ker pač vsi poznamo dejstva, je pa fino pokukati na njihovo spletno stran in poiskati kak podatek, da ga lahko potem »v kontekstu« serviraš otroku (kot najpametnejši starš na svetu ☺). To si bo zagotovo zapomnil.

Imate psa? Potem ga lahko za ta čas pustite organizirano v pesjakih (brezplačno), ker v jamo ne sme.

Princeske pred gradom ;PPrinceske pred gradom ;P

Ko smo obdelali lepote Postojnske jame, smo se kar direktno odpravili v bližnji Predjamski grad. Malo smo "zdravo" pomalicali v avtu, da so otroci zdržali do kosila, nato pa smo se potopili še v pravljico slovitega Erazma Predjamskega. Po novem že v Postojnski jami lahko kupite veliko cenejše vstopnice za ogled obojega, se splača! Paketna vstopnica za starša znaša dobrih 71 EUR, za otroke do 5 let je tako ali tako brezplačno in plačate le 2 EUR nekega zavarovanja, otroci od 6-15 let pa bodo plačali dobrih 21 EUR za ogled obeh znamenitosti.

Selfie spot v rovihSelfie spot v rovih 800 let star in izjemno dobro ohranjen grad vas bo s pomočjo otroške domišljije, ki kar bruha iz malih glavic, fasciniral. Žal mi je sicer, da se nisem prej pozanimala in organizirala naš izlet takrat, ko tam potekajo srednjeveške igre (vprašaj Google za Erazmov viteški turnir, ponavadi je konec julija), ki bi doživetje preteklosti še bolj oživil, ampak ok, vsaj gneče ni bilo ☺ Obvezno seveda prej naštudirajte pravljico o Erazmu in njegovih skrivnih rovih in obleganju, zanimiva je, saj jo boste le tako lahko res dobro predstavili otrokom. Tudi za »best selfie spot« smo izbrali rove pod gradom oziroma ob njem. Za ogled celotnega gradu boste imeli uro in pol čisto dovolj.

Mi smo se sicer na kosilo odpravili po ogledu obojega, a je bila to napaka, saj sta deklici že umirali od lakote ☺ bolje, da greste vmes na kosilo in si malce spočijete, pa potem še v Predjamo. Za kosilo smo izbrali top pizzerijo Avio Pub, ki je na letališču za športna letala (ob cesti proti Rijeki, ne morete zgrešiti).

Tako, če se boste odpravili na ta izlet, vedite, da ne bo poceni. Že vstopnine bodo nanesle blizu 100 EUR za 4-člansko družino (če ne bodo ravno počitnice), prištejte še kosilo in bencin, pa smo na 200 EUR. Ampak je vredno....saj tega ne storimo vsak dan ali vsako leto....

Cenovni vidik

  • Postojnska jama: okrog 40 EUR
  • Predjamski grad: 8-14 EU

Bi šli na izlet, pa nimate ideje? Prijavite se na enovice!