Irska

Zemljevid potovanjaZemljevid potovanjaZelena dežela. Tako zelena pa je zato, ker pada dež skoraj vsak dan. ツ Vreme se tako hitro spreminja, da je bilo znotraj 10 minut najprej nebo brez oblačka, nato močan veter in na koncu močan naliv. In po 5 minutah dežja spet sonce itd. ツ Ampak midva sva bila na to pripravljena, tako da naju muhasto vreme niti malo ni motilo - to je pač prava Irska.

Kaj si ogledati?

Pristala sva v DUBLINU, ki naju je oba pozitivno presenetil - zelo priporočava ogled Guinness tovarne, ki je pravi muzej v 4 nadstropjih in tam res začutiš to njihovo ljubezen do piva, natakarji vsako uro odložijo pladnje in kozarce in uprizorijo pravo zabavo z njihovim irskim plesom.

Prav tako je obvezen obisk Temple bara - ulice z značilnimi irskimi pubi, ki pokajo po šivih, pripravite se le na malo višje cene piva (steklenica 0,5l stane prbl. 6 eur). Za vse knjižne molje pa priporočam še obisk znamenite knjižnice v Trinity College-u - njihova t.i. Long room je res veličastna in nekaj posebnega, tam pa je na ogled postavljena tudi najstarejša harfa, ki je simbol Irske.

Ko sva obdelala Dublin, sva se z rentacarjem (po levi strani!) odpeljala na ZAHODNO STRAN IRSKE in obiskala kraje kot so Galway, Kinvarra, Adare (pravljična vasica s hiškami s slamnatimi strehami).

Najbolj pa so naju prevzeli klifi - Cliffs of Moher. Kljub močnemu vetru, ki je poskrbel za veliko peska v očeh, sva tam res uživala v razgledu in naredila tisoč in eno sliko. ツ

Cliffs of Moher in Wild Atlantic Way - divja obala in neskončni ocean v katerem uživa tudi najbolj znan irski delfinček Fungie. ツCliffs of Moher in Wild Atlantic Way - divja obala in neskončni ocean v katerem uživa tudi najbolj znan irski delfinček Fungie. ツ

Atlantski ocean je res nekaj posebnega, prevzame te s svojo veličino, zato priporočam tudi ogled poti WILD ATLANTIC WAY, ki sicer poteka po celi zahodni obali Irske, midva pa sva jo obdelala predvsem na polotoku Dingle in se ustavljala na vsakih 200 metrov ter uživala v noro lepih razgledih. Videla pa sva tudi najbolj znano osebnost Dingla - delfinčka Fungieja. ツ

Kje in kaj jesti?

Za zajtrk si je vsaj enkrat treba privoščiti njihov tradicionalni IRISH BREAKFAST (klobasice, jajca, fižol, polenta), čeprav zame je bilo to čisto preveč "mesnato" za prvi jutranji obrok, tako da sem raje uživala v toastih, namazanih z domačo irsko whiskey marmelado (okus pomaranče).

Za kosilo in večerjo pa predlagam obisk pubov, kjer imajo odlično hrano, od juh pa do priljubljenega Fish & Chips-a (pohan ribji file in pomfri), najbolj pa naju je prepričala njihova t.i. pita - Cottage pie, ki je zeloo okusna in obilna tudi.

V pubih si lahko privoščite okusno kosilo in se posladkate s slavno kavo - "Irish coffee"V pubih si lahko privoščite okusno kosilo in se posladkate s slavno kavo - "Irish coffee"

Kam zvečer?

Nujno je tudi doživetje irskega večera v enem izmed njihovih pubov!

Midva sva ga obiskala v Dinglu, kjer je v živo igrala irska zasedba, ujela sva celo nastop 5-kratnega svetovnega prvaka v stepu, seveda pa tudi piva ni manjkalo. ツ

Kakšni so ljudje?

Reees prijazni! ツ To sva odkrila že prvi dan v Dublinu, ko nama je starejša gospa na postaji za avtobus, ko sva brskala za kovančki, želela kar ona dati denar, če ga slučajno ne bi nabrala dovolj. Prav tako so zelo prijazni vozniki avtobusa, ki so nama ves čas svetovali, na kateri postaji naj izstopiva, da bova prišla do željene znamenitosti, ... Tudi ostali Irci so naju, ko so slišali, da sva tujca, pogosto spraševali iz kje sva in nama svetovali, kaj vse si naj še ogledava tam, ... Res so zelo odprti ljudje in te lepo sprejmejo, tako da se počutiš še bolj domače.

Gradovi (oz. ostanki gradov), vožnja po levi strani ceste, ovce in krave na vsakem koraku, muhasto vreme, neverjetno zelena trava (ni niti potreben filter na slikah ツ ) ... Naju z Matjažem je Irska navdušila in prepričana sva, da se bova še vrnila.

WAWADAREDingleGalwayRock of CashelKlikennyCliffs of MoherDublin, Temple barTrinity CollegeWild Atlantic WayWild Atlantic WayWild Atlantic WayWild Atlantic Way

Cenovni vidik:

  • Guinness tovarna - vstopnina 20-25€/osebo
  • Trinity College - vstopnina 10€/osebo
  • rentacar - najem avta z vključenim popolnim zavarovanjem 240€/6 dni
  • Cliffs of Moher - vstopnina 6€/osebo
  • kosilo (Fish&Chips ali Cottage pie) - cene se gibljejo od 11-15€
  • steklenica piva 0,5l - prbl. 6€
  • kava - od 2-4€
  • nasvet: tam imajo drugačne vtičnice, tako da je potreben nastavek (tam stane prbl. 4-5€)

Bi šli na izlet, pa nimate ideje? Prijavite se na enovice!