Anglija in Škotska

Prevoženih: 8000 km
Pet potnikov, Dacia logan 2007 in polno prtljage ter šotor.

Štartamo iz Podkorena čez korensko sedlo smer Salzburg in naprej mimo Štutgarta vse do kraja Worms, kjer je prvi kamp, naslednji dan pa preko Luxemburga in mimo Bruslja v Calais v drugi kamp in čakamo na jutranji trajekt. Trajekt je cenejša varianta kot tunel, saj je cena povratne karte le 150 € za vse (se pravi avto in pet potnikov). Pot nas potem vodi najprej v Dover, kjer je treba takoj vpiti na šoferja (v tem primeru na mene), ker sem takoj hotel zaviti na meni znano desno stran. :) Ko zapuščamo Dover pa se moram še spopasti s prvim krožiščem v meni neugodno smer po levi strani. Tole mi bo še nekaj časa grenilo vožnjo. Držiš se najprej počasnejšega levega pasu, kasneje pa se opogumiš in gre krasno naprej. Ni večjih problemov.

Družina Pirc se je odpravila na 24-dnevno popotovanje po Angliji in ŠkotskiDružina Pirc se je odpravila na 24-dnevno popotovanje po Angliji in Škotski

Najprej v Canterbury, staro, srednjeveško mestno jedro in seveda takoj na Fish & chips. Cene v trgovinah so podobne našim cenam, pri kakšni stvari so cenejši ali pa tudi ne, ampak ni velikih razlik. Naslednji je bil Cambridge, kjer najprej poiščemo kamp, potem pa zvečer še malo na špancir v mesto. Je pa po peti uri praviloma vse zaprto. Nimaš kam. Razen v pub gledat nogomet ali rugby. Naslednji dan v Ely, ki leži severno od Cambridga. Obiščemo katedralo in si jo pod vodstvom sijajnega in zgovornega vodiča ogledamo do samega vrha. Prepričajo nas v ogled in moram reči, da ni nikomur žal, razen moji gorenjski denarnici. :) Od tam potujemo v York in ostanemo dve noči. Vreme je začuda ok in ne dežuje. Zato se takoj odpravimo na zahodno obalo v Scarborough po sledeh pesmi. Na žalost je tržnica že zaprta si pa ogledamo pristaniški del mesteca ob severnem morju, ki pa je presenetljivo toplo in mirno. Mestece je tisto tipično obmorsko iz angleških nadaljevank, kjer se trume angleških turistov vali po trgovinah in kazinojih, ki jih je ko listja in trave, ali pa si kupujejo ribe s krompirčkom. Ker se moramo zliti z množico gremo tudi mi spet na ribo. Malo pofotografiramo okolico in se odpeljemo še malo proti jugu do klifov. Tam je lep sončen večer in beli klifi do katerih se pride po blatni in lužasti poti vse do morja. Ko se ob sončnem zahodu peljemo proti kampu pa izza živih mej ob cestah prilezejo na plano majhni zajčki, črni in sivi. Vse polno jih je.

Na poti so se odkrivali čudoviti prizoriNa poti so se odkrivali čudoviti prizori

Naslednji dan ogled Yorka, letimo skozi ker lije in gremo naprej proti veličastni razvalini opatije Fountain, potem pa je na vrsti še največji angleški slap High force – tu naberem sirovke, ki jih imava z ženo za večerjo, njam. Nazaj grede se zjasni in spet zavijemo v mesto York in izkoristimo prijeten večer ter se sprehodimo po izpraznjenem mestu. Ne vem kam Angleži izginejo zvečer ampak v mestu jih po peti uri popoldne ni veliko. Na poti proti severu oberemo še Dunstanburgh castle, ki se kljub temu, da je razvalina, šopiri ob severnem morju. Ko se vozimo med mesti, velikokrat naletimo na premične mostove, ki ob sistemu kanalov prepuščajo večje ali manjše ladjice, da potujejo po Angliji.

Kljub oblačnemu vremenu, razgled ni razočaralKljub oblačnemu vremenu, razgled ni razočaral

Naprej nas pot vodi na ŠKOTSKO. Najprej Edinburgh, kamp je drag, ampak ostali so vsi dostopni le ob predhodni rezervaciji. Seveda wi-fi ja kljub temu ne poznajo. Ob teh kampih velja poudariti, da šotore jemljejo zelo neradi ali pa sploh ne. Ne glede na to ali na internetu piše, da jih. Ogledamo si otok Cramond, ki ga vsak dan od kopnega odreže visoka plima, željni adrenalina pa ga obiskujejo tudi takrat, ko ga res ne bi smeli in prav zato vsako leto rešijo vsaj sto takih, ki ne upoštevajo navodil – tam je namreč plime tudi do pet metrov …
Naslednji dan obiščemo Edinburgh – glavno mesto Škotske. Ogledamo si grad in vojaški muzej. Na splošno je treba povedati, da je angleška zgodovina zelo povezana z vojaki in vojsko in Škotska tu ni izjema. Zelo so ponosni na svoje vojake skozi zgodovino in danes. Iz Edinburgha, ki je kar veliko obmorsko mesto nas pot vodi naprej proti trdnjavi George in Stirling ter nato proti jezeru Lochness. Sledil je slikovit grad Eilean Donan in otok Skye, kjer nameravamo ostati tri dni. Že po enem dnevu nam je žal ampak smo že plačali. Za vse, ki krenejo na ta otok priporočam mreže proti čebelam – za majhne mušice, ki jih je dobesedno na milijone in te požrejo do tvoje norosti, kadar je možno. Šele kasneje v Walesu nam povedo, da obstaja repelent.

Gradovi so bili še toliko bolj skrivnostni ob sivem vremenu.Gradovi so bili še toliko bolj skrivnostni ob sivem vremenu.

No kljub temu si dodobra ogledamo otok in tjulnje, kjer jih srečamo. En dan je celo sončno in čudovito – ampak ne traja dolgo. Si pa ogledamo destilerijo Talisker in nekaj točk na otoku s čudovitimi razgledi. Po treh dneh krenemo v smeri Glasgowa. Ogledamo si ga v varljivi senci črnih oblakov, ki kmalu pokažejo iz česa so. Dež seveda.

Sledi slikovito mestece Liverpool. Kjer si ogledamo predvsem pristaniški del in nekaj centra. Splača se poiskati parkirišča malo stran od centra, kjer so cene okoli enega funta na uro. V nadaljevanju nas pot pelje skozi srednjeveško mestece Chester z lepim obzidjem, ladjicami v kanalu in katedralo. Nato si ogledamo najvišji welški slap, ki je višji kot največji angleški slap. Po stranskih cestah zavijemo v vas Hay on wye, ki je znano po prodaji knjig na prostem, v vasi pa je nešteto knjigarn in starinarn. Sledi dvodnevni postanek v mestu Cardiff – glavno mesto Walesa. Ogled mestnega gradu in naravoslovnega muzeja, kjer je prost vstop. Veliko muzejev v Angliji je zastonj, samo kakšne posebne razstave moraš plačati.
Po Cardifu nas dež odžene spet v smeri Anglije proti Bristolu, sledi cheddar gorge – soteska s strmimi kamnitimi stenami in vijugasto cesto in sliko velikana (golega) na pobočju grička. V čudovitem sončnem vremenu se približamo obali Jurassic in turističnemu biseru južne Anglije Lulworth cove, ki je totalno zaseden z angleškimi dopustniki. Proti koncu dneva sledi obisk slovitega Stone henge-a, kup lepo zloženega kamna z množico predvsem azijskih turistov, nimaš kam stopiti.

Skoraj 1-mesečno potovanje družine Pirc se počasi zaključuje ...Skoraj 1-mesečno potovanje družine Pirc se počasi zaključuje ...

Naslednji dan se po vijugastih stranskih poteh odpeljemo do Brightona - angleške naj plaže. Izredno lepo vreme, razburkano morje, veter, nešteto ljudi. Obala poka po šivih. V lokalni kavarni gremo na rogljičke in kavo, potem pa naprej do klifov, ki jim pravijo sedem sester. Čeprav smo se imeli namen v Angliji kopati pa nam to pravzaprav ni uspelo nikjer. Na severu sicer prideš do vode ampak tam plavajo samo tisti z neoprenom in tjulnji. Na jugu so pa visoki valovi in veter.

Naslednji dan se odpeljemo do Bruslja ter nato proti Luksemburgu. Tokrat zavijemo s ceste in si ga ogledamo. Prijetno mestece, ki ga priporočam vsem za oglede. V Muenchnu prespimo, naslednji dan pa se po 24 dneh poti vrnemo v Podkoren. Se mi potem še zgodi kakšnikrat, da me leva stran vabi ampak me pregovorijo še pravi čas. :)

Bi šli na izlet, pa nimate ideje? Prijavite se na enovice!